Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Pustiće...

Crna Gora: Pustiće u rad najmanje pet malih HE

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Projekti izgradnje malih hidroelektrana HE realizuju se na osnovu 13 ugovora o koncesiji, a očekuje se da će ove godine u rad biti pušteno najmanje pet, saopštio je pomoćnik ministra ekonomije, Miodrag Čanović.

On je, nakon sjednice Vlade,  kazao da se projekti izgradnje malih HE realizuju na osnovu 13 ugovora o koncesiji koji su zaključeni nakon sprovedena dva javna nadmetanja i tri ugovora o koncesiji na osnovu izdatih energetskih dozvola.

“Na realizaciji projekta izgradnje malih HE, osim kašnjenja investitora u ispunjavanju ugovorenih obaveza značajan uticaj imalo je i nepostojanje prostorno-planskih dokumenata na lokalnom nivou kao i nedovoljno razvijena prenosna i distributivna elektroenergetska mreža i mogućnost priključenja elektrana na elektroenergetski sistem” , objasnio je Čanović, prenosi agencija Mina biznis.

Pored toga često su, kako je naveo, prisutni i problemi sa lokalnim stanovništvom zbog stečenih prava korišćenja lovnog potencijala i rješavanje imovinsko pravnih odnosa. On je  kazao da bi snaga HE trebalo da bude oko 100 megavata  MW , dok je u pitanju investicija oko 140 miliona eura , što je značajno za elektroenergetski sistem pri čemu se nada da će se ti projekti završiti u naredne dvije godine.

“Do sada smo izdali devet građevinskih dozvola za HE, tako da bi ove godine trebalo da se realizuju. Mislimo da će najmanje pet biti realizovano” , rekao je Čanović.

Prema njegovim riječima, postojeći problemi su, pored nastojanja da se stvore uslovi za efikasniju realizaciju i praćenje tih projekata, opredijelili rješenja koja su danas usvojena na sjednici Vlade.

“Naredni projekti izgradnje malih HE realizuju se u skladu sa prihvaćenom dinamikom, na vodotocima Bistrica i Šekularska koncesionar je Hidroenergija Montenegro iz Berana, na vodotoku Crnja podgorički Dekar, a na Komarači koncesionar Kroling iz Danilovgrada”, precizirao je Čanović.

Za raskid su, kako je naveo, predložena tri ugovora o koncesiji, jer koncesionari nijesu obezbijedili garanciju koja je predviđena svakim ugovorom.

“Projekti izgradnje vjetroelektrana realizuju se na osnovu ugovora o zakupu zemljišta izgradnji vjetroelektrana na lokalitetima Krnovo i Možura”, rekao je Čanović.

Projekat izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo realizuje se utvrđenom dinamikom, iako je bilo određenih problema u vezi priključka i prostorno planske dokumentacije, dok to nije slučaj sa projektom Možura koji u određenim fazama kasni, ali je još u skladu sa rokovima.

Izvor CDM

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!