Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Odluku...

Crna Gora: Odluku o koncesijama treba poništiti

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Dodjela koncesija se i dalje planira bez akcionog plana za sprovođenje Nacionalne energetske strategije Crne Gore do 2030. godine zbog čega javni oglas koji je objavljen 31. jula 2015. godine za dodjelu koncesija za korišćenje vodotoka mora biti poništen”, kazao je projekt asistent Milija Čabarkapa.

Dosadašnje planiranje izgradnje malih hidrolektrana ima veliki broj problema, neodrživo je i ne vrši se u skladu sa važećim zakonskim aktima i obavezama prema životnoj sredini i socijalnim pitanjima, ocijenjeno je iz NVO “Grin Houm”.

“Dodjela koncesija  se i dalje planira bez akcionog plana za sprovođenje Nacionalne energetske strategije Crne Gore do 2030.  godine zbog čega javni oglas koji je objavljen 31. jula 2015. godine za dodjelu koncesija za korišćenje vodotoka mora biti poništen”, kazao je projekt asistent Milija Čabarkapa.

On je naveo da Ministarstvo ekonomije nije postupilo u skladu sa procedurom koja je definisana Zakonom o koncesijama, jer je sa izradom Plana davanja koncesija  Ministarstvo je počelo u ovoj godini i on se odnosi na tekuću 2015. godinu.

“Plan davanja koncesija u skladu sa Zakonom o koncesijama morao se usvojiti najkasnije do isteka prošle godine za  2015. godinu, pa se  može  zaključiti da je zakon prekršen”, smatra Čabarkapa.
Pored toga, kako je naveo,  i za ranije dodjeljivane vodotoke na korišćenje  i za tri nova vodotoka koja su data u Planu davanja koncesija za 2015. godinu i četiri nova vodotoka koja su data u predlogu dopune Plana  ne postoje adekvatne ekološke podloge.

“Sa aspekta zaštite životne sredine ove podloge su od izrazitog značaja jer izrađivači elaborata procjene uticaja neće imati podatke od životnoj sredini. Kako bi se riješio ovaj problem potrebno je planirati dodjelu vodotoka tako da se definiše  na nacionalnom nivou plan prioritetnih vodotoka na kojima se planira gradnja malih hidroelektrana u periodu od makar tri godine. Ovakav plan potrebno je dostaviti Agenciji za zaštitu životne sredine koja je će moći blagovremeno da obavi sva potrebna istraživanja na planiranim vodotocima”, smatra Čabarkapa.

Jedan od značajnih problema u planiranju izgradnje malih hidroelektrana, po njemu,  je što se  male hidroelektrane ne posmatraju kao distribuirani izvor električne energije, iako po opšte prihvaćenoj definiciji one služe za napajanje udaljenih i ruralnih potrošačkih centara.

“Planiranje dodjele koncesija i izgradnje malih hidroelektrana treba vršiti u skladu sa potrebama za energijom u određenom regionu. Nije urađena analiza koja bi pokazala koje su potrebe za električnom energijom u pojedinim oblastima  na osnovu koje bi se vršilo davanje vodotoka na korišćenje koncesionarima”, naveo je on.

Izvor; Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!