Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedCrna Gora ima...

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji

Potencijal je pokazala studija „Winds of Change: A Study on the Resource Viability of Offshore Wind Energy in Montenegro” koju su uradili mr Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru dr Špiro Ivošević.

Osnov za izradu Studije, koja je objavljena u međunarodnom naučnom časopisu MDPI energies, je magistarska teza “Procjena potencijala izgradnje vjetroelektrana na moru u Crnoj Gori” koju je Bogdanović odbranio na Pomorskom fakultetu.

Bogdanović je za Balkan Green Energy News kazao da Crna Gora značajno kasni sa razvojem vetroelektrana na moru, naročito ako se zna da je prva takva elektrana izgrađena 1991. godine u Danskoj.

Površina za vetroelektrane od 766 kvadratnih kilometara

Bogdanović navodi da su rezultati istraživanja srednjih godišnjih brzina vetra omogućili precizno definisanje površine za koju se procenjuje da je pogodna za izgradnju ofšor vetroelektrana. 

Analizama baza podataka batimetrije identifikovana su tehnička rešenja nosećih konstrukcija vetrogeneratora koja se moraju primeniti.

Definisana površina na kojoj se procenjuje da se može izgraditi vetroelektrana, kao jedna celina ukupne površine od 766 kvadratnih kilometara nalazi se južno od opštine Ulcinj uz granicu sa Albanijom, navodi Bogdanović.

Najmanja udaljenost između te lokacije i i obale (Rt Đeran) iznosi oko 1,4 kilometara, dok se najudaljenija tačka nalazi na 47,8 kilometara od Rta Đeran.

Kako je navedeno u Studiji, od ukupnog procenjenog tehničkog potencijala od 2.300 MW najveći deo se može iskoristiti uz pomoć plutajućih struktura – 2.034 MW, s obzirom da je reč o dubinama većim od 60 metara.

Korišćenjem fiksnih rešenja, na dubinama do 50 metara, može se izgraditi 127 MW i 139 MW instaliranjem jacket fiksnih struktura jer je reč o dubinama od 50 do 60 metara.

Bogdanović pojašnjava da su plutajuće strukture su inovativne tehnologije koje su prvi put komercijalno primenjene 2017. godine.

“Iako su trenutni troškovi izgradnje vetroelektrana na moru koje koriste plutajuće strukture značajno veći u odnosu na fiksne vjetroelektrane, očekivanja su da će se troškovi njihove izgradnje značajno smanjiti do 2028. i da će postati u potpunosti cenovno konkurentni fiksnim vetroelektranama”, smatra on.

Istraživanje nafte i gasa

U Studiji se navodi da se pomenuta lokacija nalazi u državnom vlasništvu, pa ne može doći do problema eksproprijacije zemljišta, što je česta situacija kod izgradnje vetroelektrana na kopnu.

Važeći zakon ne sadrži odredbe koje prepoznaju mogućnosti izgradnje vetroelektrana na moru, pa se u Studiji to navodi kao jedan od preduslova da bi se otpočelo sa realizacijom projekta.

Takođe, proglašenje isključive ekonomske zone Crne Gore u skladu sa konvencijom UNCLOS 1982. po ugledu na Hrvatsku je još jedan potez neophodan za početak valorizacije potencijala snage vetra u crnogorskom moru.

U Studiji se podseća i da se identifikovana lokacija prostire na sedam blokova, koji su odlukama Vlade Crne Gore definisani za potrebe istraživanja i proizvodnje ugljovodonika.

Inače, tehnički vetropotencijal područja definisan je kao proizvod površine mora koja poseduju srednje godišnje brzine vetra 7-8 m/s i vrednosti od 3 MW/km2.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...

Crna Gora: Jugopetrol isplaćuje šest miliona evra dividendi

Akcionarima Jugopetrola biće isplaćena dividenda u bruto iznosu od šest miliona EUR, odlučeno je na Skupštini akcionara. Dividenda će se isplatiti iz neraspoređene dobiti u bruto iznosu 1,29 EUR po akciji. Akcionari su na redovnoj Skupštini 29. maja doneli odluku o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!