Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaCilj strategije: Srbija...

Cilj strategije: Srbija kao izvoznik energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Strategija razvoja energetike treba da omogući da Srbija postane izvoznik energije, rekla je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ocenila da to nije “nemoguća misija”. Strategija bi trebalo da se nađe pred parlamentom tokom jeseni a zatim i akcioni plan u roku od mesec, najviše dva meseca, dodala je Mihajlović. Ona je kazala i da se ne razmatra mogućnost gradnje nuklearne elektrane i dodala da Srbija treba da istraži potencijal uljnih škriljaca.

“Iskreno se nadam da će Srbije 2030. godine moći da se pohvali time da izvozi, na primer električnu energiju”, kazala je Mihajlovićeva agenciji Beta predstavljajući Nacrt strategije razvoja energetike do 2025. godine, sa projekcijama do 2030.

Ona je istaka da su tim dokumetnom zacrtani strateški pravci da se iskoriste potencijali za proizvodnju struje, korišćenje gasa, uljih škriljaca tako da se zadovojlje potrebe srpskog tržišta, a zatim. da se govori o novim objektima koji bi proizvodili struju za izvoz.

“To nije nemoguća misija zato što je Srbija nekada izvozila električnu energiju. Mnoge stvari su da se desile pogrešno, pa danas imamo situaciju da domaćistva troše najviše električne energije, umesto da je to industrija”, kazala je Mihajlovićeva u intervjuu objavljenom 24. avgusta.

Ministarka energetike je istakla da je strategijom predviđeno i da se promeni struktura finalne potrošnje energije.

“To znači – gradimo objekte, povećavamo energetsku efikasnost i na taj načim omogućavamo da zemlja koja ide u reindustrijalizaciju, jer to jeste cilj Srbije, troši enegiju u privredi i industriji, a ne u domaćinstvima”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da se obično nema mnogo vere u razne strategije i dodala da se može reći i da je iz prethodne strategije energetike Srbije realizovnao oko 10% planiranog.

“To je ozbiljan problem za Srbiju, jer je i prehodnom startegijom bila predivđena izgradnja elektroenergetskih kapaciteta, novih infrastrukutnih objekata, a ništa se nije desilo”, kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da se zato zalaže da nova startegija što pre bude pretočena u akcioni plan, koji mora da bude detaljan, sa vremenskim rokovima i da obavezuje Vladu.

“Akcioni plan mora da traje bez obzira koja vlada bila ili koji ministar bio. Akcioni plan mora da bude obavezujući za svakoga i to do detalja. Mora biti vremenski određeno kada očekujemo određene objekte na mreži. Ne sme više da se desi sitauacija da smo imali planove da Kolubara B bude na meži 2007. godine a da smo u 2013. i da nemamo tu elektranu”, kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da je u toku javna rasprava o strategiji razvoja energetike koji bi tokom jeseni trebalo da se nađe pred poslanicima u parlamentu, a da se zatim u roku od mesec, najviše dva meseca i akcioni plan nađe pred Vladom i Skupštinom Srbije.

Izvor EurActiv

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!