Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Cene goriva u Srbiji zavise od više faktora

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kretanje cena goriva u Srbiji u narednom periodu zavisiće od konkurencije na tržištu naftnih derivata, ponude i tražnje, od cena nafte na svetskom tržištu i vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar, izjavio je predsednik Upravnog odbora AD “Nafta” Nebojša Atanacković.

On nije mogao da kaže da li će to konkretno značiti poskupljenje goriva u Srbiji, istakavši da očekuje da će cena nafte na svetskom tržištu i dalje rasti, ali da je dobro što je u Srbiji došlo do jačanja vrednosti dinara u odnosu na evro.

Na cenu goriva utiče ponuda i tražnja i to u kojoj će meri OPEK da smanji ili poveća proizvodnju nafte, rekao je on i dodao da cena derivata kod nas zavisi ne samo od odnosa evra i dinara, koji je trenutno pogodan, već i od odnosa dolara i dinara, odnosno evra.

Atanacković je ocenio da su cene goriva u Srbiji od liberalizacije tržišta naftnih derivata realnije u odnosu na prethodni period, istakavši da je posebno došla do izražaja tržišna utakmica kod goriva evrokvaliteta.

Gorivo je jeftinije u Bosni i Hercegovini u odnosu na Srbiju, dok su cene naftnih derivata u drugim zemljama okruženja približno iste kao u Srbiji, rekao je Atanacković.

On je međutim naveo da, kada se preračuna u evro kod nas je gorivo skupo, ali kada se računa u dinarima jeftinije je u odnosu na okruženje.

Atanacković je ocenio da se može očekivati da će cena sirove nafte i dalje rasti, iako berzanska cena nafte poslednjih meseci oscilira.

Cene nafte na svetskom tržištu zavise i od doba godine, ali kako svet izlazi iz krize i pošto novi ekonomski džinovi Brazil, Indija, Kina i Rusija imaju visoke stope privrednog rasta i pošto raste potrošnja, može se očekivati da će rasti i cena sirove nafte, ali će na cene u Srbiji značajno uticati vrednost dinara u odnosu na evro i dolar.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!