Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeVreočani nisu protiv...

Vreočani nisu protiv širenja kopova Kolubare

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predstavnici Mesne zajednice Vreoci istakli su da nisu protiv širenja kopova Kolubare i eksproprijacije imovine, ali da traže da taj proces bude sproveden po zakonu.

“Nismo protiv širenja kopova Kolubare. Nijednog trenutka se ne trudimo da to osporimo, ali tražimo da sve ide na legalan način i da se ljudima nadoknadi adekvatna šteta”, poručio je juče predsednik Saveta Mesne zajednice Vreoci Slobodan Đokić.

On je istakao da bi domaćinstva trebalo prvo da se obeštete legalno i po zakonu, da se sklope ugovori o eksproprijaciji, zatim da se izvrši detaljna procena domaćinstva, pa da se onda pristupi ekshumaciji groblja u tom mestu.

Međutim, kako je rekao, redosled je u njihovom slučaju potpuno drugačiji, jer “ništa od toga nije urađeno, a vrši se atak na iseljavanje groblja”.

Predstavnici mesne zajednice istakli su da nisu ispunjeni svi pravni okvri kada je reč o početku eksuhamcije vreočkog groblja, suprotno tvrdnjama direktora Kolubare Neboše Ćerana, dodajući da groblje 10 godina od stavljanja van upotrebe imaju obavezan period počivanja pokojnika.

On je dodao i da je oko 30 odsto od oko 1.000 domaćinstava Vreoca prihvatilo ponuđeni avans za imovinu, što prema njegovim rečima, znači da oni neće biti vlasnici domaćinstva, već “Kolubara”.

Predstavnici MZ Vreoci ukazali su na mnoge ekološke probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju građani tog naselja, ističući da je vazduh veoma zagađen, da su svakodnevno pod višesatnim restrikcijama struje i vode, da se kanalizacija često izliva u sred naseljenog mesta, a da građani nemaju lekara ni pedijatra, jer se oni više “ne tretiraju kao naseljeno mesto, već površinski kop”.

Zamenik saveta MZ Vreoci Željko Stojković ukazao je da Vreoci “nisu kočničar eksproprijacije”, napominjući da to naseljeno mesto pripada opštini Lazarevac, ima oko 1.800 hektara i da u njemu živi oko 3.000 ljudi.

“Mi smo predmet eksproprijacije i ne možemo biti krivi što ta ekspropijacija nije u skladu sa zakonom”, dodao je Stojković ukazujući da je u njoj bilo mnogih nepravilnosti.

Prema planu iz 2009. godine, predviđeno je da se Vreoci presele, a ne da se rasele, odnosno da se utvrdi lokacija za kolektivno preseljenje prema evropskim standardima u koje bi se premestili crkva, dom zdravlja, ambulanta i sportski centar, dodao je Stojković.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!