Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Za samo...

Bugarska: Za samo jedan dan TE Marica Istok 2 prodala električnu energiju za 55 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarska državna termoelektrana poslednjih meseci radi skoro punim kapacitetom

Suprotno tržišnoj logici, državna TE Marica Istok 2 uspela je da proda veliku količinu električne energije po visokoj ceni, nakon što prošle nedelje gotovo nije bilo interesovanja za pakete koje je pondila na prodaju. 

Ovaj put je uspela, na dve odvojene aukcije održane u utorak, da plasira preko 300 hiljada MWh, za ukupno 109 miliona leva (55,7 miliona evra).

Jedno od objašnjenja za ovu promenu na tržištu mogla bi biti situacija u Ukrajini. Dok je 17. februara, kada je TE održala prethodne aukcije, još postojala nada za mirno rešenje spora Rusija – NATO, 22. februara akcije Moskve i sankcije Zapada ocrtale su drugačiju budućnost u energetskom sektoru.

Zbog straha od poskupljenja gasa, a samim tim i električne energije, martovski fjučersi za električnu energiju na evropskim berzama porasli su za 15%. Za drugi kvartal povećanje iznosi 5-10%.

TE Marica istok 2 organizovala je prošle nedelje dva aukcije za prodaju električne energije – za 100 MW baznog kapaciteta, odnosno 74.300 MWh, sa isporukom u martu, po početnoj ceni od 344,02 leva (175,9 evra) po MWh, kao i za 100 MW, (218.400 MWh), ali za period od 1. aprila do 30. juna, po početnoj ceni od 325,2 leva (166,3 evra) po MWh.

Iako su ponude bile za 15-20% ispod tržišne cene, TE Marica Istok 2 nije uspela da pronađe kupca za ukupnu količinu. Na prvoj aukciji – za isporuku u martu – prodato je samo 48 MW (35.664 MWh) po ceni od 344,77 leva (176,3 evra), a na drugoj – 60 MW (131.040 MWh) po ceni od 325,93 leva (166,7 evra).

Međutim, 22. februara situacija je bila značajno drugačija. Za isporuku u martu, elektrana je prodala ukupne ponuđene količine po ceni 359,96 leva (184,1 evro). Prihodi su iznosili 35,3 miliona leva (18,1 milion evra)

Na drugoj aukciji za isporuku u drugom kvartalu takođe je prodata ukupna količina po prosečnoj ceni od 337,73 leva (172,7 evra) po MWh, a prihodi su dostigli 73,7 miliona leva (37,7 miliona evra).

Prema podacima bugarske berze IBEX, lista kupaca je prilično duga. Među trgovcima koji su sklopili posao sa TE su i oni koji posluju na inostranim tržištima – Alpiq Energy, AXPO Bulgaria, Danske Commodities, Holding Slovenske elektrarne, MET Energy Trading Bulgaria, GEN-I, Energy Danmark.

Tu su i domaći igrači, kao što su ČEZ, EVN, Energo-pro, Energy MT, Energy Market Global, KCM, Lukoil Neftochim, Toki Power, Prokat i Sinergon Energy.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: OMW Petrom preuzima ofšor blok Han Asparuh

Bugarska vlada odobrila je prenos 57,1% udela kompanije TotalEnergies u naftnom i gasnom bloku Han Asparuh u Crnom moru na OMW Offshore Bulgaria, deo rumunske naftne i gasne grupe OMW Petrom. Istovremena, vlada je produžila dozvolu za istraživanje u sklopu projekta. OMW...

Bugarska: Bugarskatransgaz potpisao dva ugovora za izgradnju Vertikalnog gasnog koridora

Bugarska je potpisala dva ugovora koji će omogućiti početak izgradnje Vertikalnog gasnog koridora na j teritoriji zemlje. Nakon potpisivanja počeće projektovanje i izgradnja dela mreže, odnosno sekcija Kulata-Kresna i Rupča-Vetrino. Bugarska deonica Vertikalnog koridora ima za cilj povećanje kapaciteta za prenos prirodnog...

Bugarska: Prosečna cena na IBEX DAM dostigla 82 evra/MWh u maju 

Obim trgovine na dan unapred tržištu Nezavisne bugarske energetske berze (IBEX) u maju iznosio je 2.088.080 MWh. To je za 4,2% manje u odnosu na prethodni mesec. Prosečan dnevni promet iznosio je 67.357,4 MWh. Obim trgovine u maju 2024. bio je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!