Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Bulgargaz prodaje...

Bugarska: Bulgargaz prodaje gas po 40 odsto višoj ceni u odnosu na berzu TTF

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarski potrošači gasa već treći mesec za redom plaćaju znatno više cene u poređenju sa evropskim berzama. 

Tarifa Bulgargaza za mart iznosi oko 55 evra po MWh, dok su 20. i 21. marta fjučersi za mesec unapred na holandskoj berzi TTF pali na 39 evra. Slična situacija je i na spot tržištu, na kome je zabeležena najniža cena u poslednjih 20 meseci. Ova razlika je u utorak iznosila tačno 40 odsto.

Prosečna cena na TTF-u od početka marta iznosi 46 evra po MWh, što znači daje bugarska cena za ovaj mesec viša za 19 odsto.

I pored drastične razlike, ova tema je ostala van političkog fokusa. Takođe, organizacije poslodavaca se ne bune zbog viših cena gasa u Bugarskoj u odnosu na Evropsku uniju.

Zanimljivo je da su se na Balkanskom gasnom čvorištu, na kome je glavni prodavac Bulgargaz, cene tokom marta kreću oko 45 evra po MWh, odnosno približno jednako kao na evropskim berzama.

To znači da potrošači na regulisanom tržištu, kao što su domaćinstva, sistemi daljinskog grejanja i mala preduzeća, plaćaju 18 odsto višu cenu.

Regulisanu cenu gasa odobrava energetski regulator, a formula uzima u obzir prosečnu cenu na TTF-u u prethodnom mesecu (gas sa ove berze učestvuje u energetskom miksu sa oko 70 odsto), kao i cenu azerbejdžanskog gasa, koji je indeksirana na bazi nafte. Ako se gas koristi iz skladišta Čirenu, u miks je uračunata i njegova cena.

S obzirom na to, tarifa Bulgargaza bi trebalo da bude niža od tržišne. Međutim, to nije slučaj.

Cena azerbejdžanskog gasa ne bi trebalo da utiče na povećanje regulisane cene, jer je tokom prethodnih šest meseci (od septembra 2022. do februara 2023.) cena nafte u kontinuiranom padu  i u proseku je bila ispod 90 dolara po barelu. 

Кoličine iz Čirena, koje su tokom prošlog leta otkupljene po znatno višoj ceni (oko 200 evra po MWh), uopšte se ne koriste. Podaci pokazuju da je prirodni gas poslednji put povučen iz skladišta 16. februara 2023. To znači da ovaj gas ne bi trebao da bude uključen u tarifu za mart.

Bulgargaz je već podneo prijavu za cenu koja će važiti od 1. aprila i ona je za samo 3 odsto niža od trenutne i iznosi oko 53 evra po MWh.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX dostigla 27,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX u ponedjeljak, 5. aprila, iznosila je 27,77 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od 24,8 do 27,6 evra po MWh. Na CEEGEX unutardnevnom tržištu poslednja...

Evropa: TTF gasni fjučersi dostigli nedeljni minimum od 26 evra/MWh

  Gasni fjučersi TTF na tržištu ICE za mesec unapred, u ponedeljak, 1. aprila, dostigli su nedeljnu maksimalnu cenu poravnanja od 27,34 evra/MWh. U utorak i sredu cene su pale. U sredu, 3. aprila, cena od 26,05 €/MWh predstavljala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!