Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:Odobren kredit od...

Bosna:Odobren kredit od 35 miliona evra Elektroprivredi BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ odobrila je Javnom preduzeću “Elektroprivreda BiH” 35 miliona evra kredita za realizaciju projekata izgradnje Hidroelektrane /HE/ “Vranduk” i rehabilitaciju i proširenje kapaciteta HE “Una Kostela”.

Kredit je odobren po povoljnim uslovima kreditiranja, nakon što su ispunjeni svi neophodni ekonomski, tehnički i ekološki preduslovi, saopšteno je iz “Elektroprivrede BiH”.

Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE “Vranduk” planirano je 26 miliona evra, dok je za HE “Una Kostela” planirano devet miliona evra.

Nakon prethodne saglasnosti, koju je za kreditno zaduženje dala Vlada Federacije BiH /FBiH/, u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, svoju saglasnost treba dati i parlament FBiH.

Generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Elvedin Grabovica očekuje pozitivno izjašnjavanje parlamenta, što će im omogućiti da odmah pristupe potpisivanju Ugovora sa EBRD-om.

Nakon toga slijedi izbor tehničkog konsultanta za HE “Vranduk”, te raspisivanje tendera za izvođenje radova i usluga. U isto vrijeme započeće i izvođenje pripremnih radova koje “Elektroprivreda BiH” finansira vlastitim sredstvima.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 24. septembra će raspravljati o Prijedlogu odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje “Elektroprivreda BiH” kod EBRD-a.

Ovo preduzeće će, radi osiguranja dodatne energije iz postojećeg postrojenja “Una Kostela”, izvršiti rekonstrukciju dijelova protočne hidroelektrane “Una Kostela”, koja je pogonu od 1954. godine, uz povećanje kapaciteta sa 9,4 na 14,6 megavata.

Nastavak rekonstrukcije HE “Una Kostela” biće značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu, kao i problema u vezi sa oscilacijom napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području Kantona Sarajevo, navedeno je u saopštenju.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!