Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSpecijaliBosna i Hercegovina:...

Bosna i Hercegovina: Izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice, novembar 2015

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Razvoj spot tržišta

Kada je u pitanju uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije i povezivanje tržišta, nedostaje odgovarajući pravni okvir. Da bi se uklonile glavne prepreke, treba promeniti primarnu zakonsku regulativu, bez daljeg kašnjenja. Izgledi da se ispoštuje postavljeni rok su nisu dobri, zbog nesporazuma između entiteta.

Početak rada Radne grupe zadužene za postizanje dogovora o ključnim odredbama neophodnim za uspostavljanje tržišta dan unapred, očekivan je 30. novembra.

Kada je u pitanju osnivanje berze električne energije, u Izveštaju se navodi da nije ostvaren napredak. Plan za pridruživanje postojećoj ili za osnivanje nove berze električne energije trebao bi biti usvojen do kraja godine.

Postoje tri energetske kompanije i stvaranjem konkurencije, likvidnost bi mogla lakše da se obezbedi nego u zemljama koje imaju monopolske strukture.

Radna grupa bi trebala da utvrdi da li postoje potreba za regulatornim merama i da ih potom identifikuje.

Nisu preduzeti koraci u pravcu spajanja organizovanog tržišta dan unapred sa najmanje jednom susednom zemljom.

Prekogranično balansiranje

Zakon ne sprečava da operator prenosnog sistema pruža usluge balansiranja ali bi odredbe o pružanju usluga tržišnog prekograničnog balansiranja trebale biti uključene u primarnu zakonsku regulativu.

Prepreke za prekogranični pristup uslugama balansiranja u zakonu o PDV-u trebale bi biti uklonjene, u skladu sa smernicama Sekretarijata.

Tržišno zasnovani i nediskriminatorni modela balansiranja definisan je tržišnim pravilima koja je usvojio operator prenosnog sistema u 2015.

Operator transmisionog sistema dužan je da implementira novi model balansiranja od 1. januara 2016.

Regionalna alokacija kapaciteta

Operator transmisionog sistema, zajedno sa operatorima prenosnog sistema Srbije i Crne Gore, formirao jeBezbednosni koordincioni centar, sa ciljem da se izvrši koordinisana kalkulacija kapaciteta.

Međusektorske mere

Regulisane cene su dostupne svim korisnicima. Ne postoje planovi za deregulaciju cena. Ovo mora biti zadatak Radne grupe odmah nakon njenog osnivanja, prenosi sajt serbia-energy.eu

Distribucija još uvek nije pravno i formalno razdvojena od snabdevanja. Zakon predviđa samo pravno razdvajanje, što se mora promeniti.

Nadležnost regulatorne agencije treba prilagoditi Trećem paketu. Postizanje nezavisnosti zahteva zakonske promene na državnom i nivou entiteta.

Preduslovi za dobijanje statusa posmatrača u ACER, na osnovu pozitivnog mišljenja Evropske komisije, jesu: usvajanje Trećeg paketa, regulatorna nezavisnost i usvajanje podzakonskih akata.

Konkurentnost u sektoru energetike nije na zadovoljavajućem nivou i podeleže prekršajnom postupku. Nezavisnost Saveta državne pomoći je pod znakom pitanja.

Aktivnosti na implementaciji Uredbe TEN-E nisu počele, prenosi sajt serbia-energy.eu

Izvor; Serbia Energy

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!