Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBiomasa postaje sve...

Biomasa postaje sve popularnija u Bugarskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U narednih 10 godina Bugarska može od 25-26% svojih potreba da pokriva energijom iz obnovljivih izvora, kaže Petko Kovačev iz Instituta za zelenu politiku, koji je učestvovao na okruglom stolu o šteti i koristi biomase u proizvodnji električne energije.

Taj institut tvrdi da Bugarska ima mogućnosti da do 2050. godine efektivno zadovoljava svoje potrebe za energijom u potpunosti samo iz obnovljivih izvora energije.

– Bugarska ima dovoljno resursa za proizvodnju energije iz biomase i otpada, smatra Kovačev i smatra da bi se to dogodilo prvo treba da se zaustavi model monopola Nacionalne elektroprivrede Bugarske (NEK) i da se poboljšaju delovi u zakonima o obnovljivim izvorima i o podeli teritorija, kao i postojeće normative o kooperaciji, lokalnim dažbinama, o šumama, o etažnom vlasništvu, kao i Trgovinski zakon.

Prema njegovim rečima, drugi problem na koji nailaze investitori u obnovljive izvore je i koruptivna praksa, nedostatak regionalne politike i nezainteresovanost biznis asocijacija za zelenu energiju.

Biomasa će igrati sve važniju ulogu u budućem energetskom miksu – izjavio je zamenik ambasadora Nemačke u Bugarskoj, Ditrih Beker.

Najvažnije je da se postave pravila i stabilni okviri za investicije u sektoru biomase, kaže Frank Šolvin iz Nemačkog istraživačkog centra za biomasu.

Izvor energyobserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!