Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Skuplji benzin u Makedoniji, litar 1,25 evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Benzin u Makedoniji od danas je, posle odluke regulacione komisije za energetiku, skuplji za dva denara, dok je cena dizela i lož-ulja ostala nepromenjena.

Cena evrosupera BS95 je 77 denara ili 1,25 evra, evrosuper BS od 98 oktana je 78,5 denara (1,27 evra), dizela 68,5 denara ili 11,11 evra, a ekstra lako gorivo za domaćinstvo sada košta 59,5 denara ili 0,96 evra.
Regulaciona komisija je promenila i cenu mazuta za 0,27 denara i sada je 43,178 denara po kilogramu ili 0,70 centi.

Komisija navodi da je poskupljenje usledilo zbog korekcije cena na svetskim berzama.

Deo distributera je, tim povodom, zatražio od vlade da se preuzmu dopunske mere da bi se građani zaštitili od cenovnog šoka.

Ministar finansija Zoran Stavrevski pozvao je distributere da se odreknu od velike zarade pri prodaji goriva i da smanje maržu koja je sada 3,2 denara za litar i da se ona smanji na 1,5 denara.

Pre dve sedmice Vlada Makedonije je smanjila akcize na naftne derivate da bi oživela privredu i da bi ublažila uticaj poskupljenja na proizvode i usluge. Posledica te mere je da je cene benzina opala za 4,5 denara a dizel je bio jeftiniji za 2,2 denara (61,5 denara za evro).

Da bi se nadomestio manjak para u budžetu vlada je tada pozvala sve institucije i administraciju da počnu sa merama štednje.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!