Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBajatović: Gradnja Južnog...

Bajatović: Gradnja Južnog toka u Srbiji do kraja godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će do kraja godine početi gradnja gasovoda Južni tok u Srbiji.

On je na Kopaonik biznis forumu precizirao da će do kraja marta biti završen idejni projekat za Južni tok, do kraja juna glavni projekat, a da će do kraja godine početi prava gradnja.

„Biće posla za domaće kompanije u vrednosti od 600 do 800 miliona evra, koje bi radile kao partneri i izvođači. Po dogovoru sa Rusima domaći izvođači će biti angažovani u svim poslovima na Juznom toku za koje su osposobljeni”, kazao je Bajatović.

Deonica gasovoda Južni tok kroz Srbiju vredna je 1,7 milijardi evra, a taj projekat realizuje preduzheće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 procenata. Juzni tok će dopremati ruski gas cevima ispod Crnog mora do kupaca u jugoistočnoj Evropi i EU.

Generalni direktor Srbijagasa kazao je i da druge države energiju koriste kao sredstvo razvojne politike, dok je Srbija najviše koristi kao instrument socijalne politike.

„Zalažem se da se takva politika u potpunosti promeni”, istakao je Bajatović.

On je dodao da Srbija sada ima jednu od najboljih cena gasa u Evropi i da je pitanje u kojoj meri je sposobna i voljna da tu prednost iskoristi, ne samo za socijaln mir, nego i za društveni razvoj.

Prema raspoloživim podacima, Srbije će, prema novom višegodišnjem ugovoru, ruski gas plaćati oko 370 dolara za 1.000 kubnih metara.

Bajatović je kazao da će Južni tok i razvoj gasne infrastrukture u Srbiji omogućiti unapređivanje energetske efikasnosti, smanjenje emisije ugljen-dioksida, podsticanje razvoja i korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Sadašnje ulaganje u prirodni gas stvara platformu za budućnost bez ograničavanja finalne strukture. Zato je prirodni gas energetska opcija sa nultim rizikom”, ocenio je on.

Bajatović je kazao i da se Srbija formalno i suštinski uključila u ključne međunarodne energetske projekte, gradeći tako sopstvenu konkurentsku prednost i nove geostrateške pozicije u regionu.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!