Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Austrija hoće da investira u izgradnju novih i modernizaciju starih hidroelektrana u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Austrija je spremna da investira nekoliko stotina miliona evra u izgradnju novih i modernizaciju starih hidroelektrana u Srbiji, rečeno je na potpisivanju Memoranduma o razumevanju u hidroenergetici između Srbije i Austrije.

Memorandum su potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i pomoćnik ministra za saobraćaj, inovacije i tehnologije Austrije Andreas Reihard.

Jedan od prioritetnih projekata koji bi zajedno sa Austrijom mogao da bude realizovan je izgradnja reverzibilne hidrocentrale Bistrica, izjavio je Mrkonjić novinarima posle potpisivanja memoranduma, istakavši da je Austrija spremna da kreditno finansira izgradnju te hidrocentrale snage oko 600 megavata, čija je vrednost procenjena na oko 600 miliona evra.

Osim Bistrice, Austrija je zaitneresovana i za izgradnju Đerdapa 3 na Dunavu, hidroelektrana na Ibru, Velikoj Moravi, kao i za ulaganja u energiju vetra i biomasu, rečeno je posle potpisivanja memoranduma.

Ističući da je za veliki broj hidroenergetskih projekata u Srbiji raspisan tender i da su za te projekte zainteresovane kompanije iz celog sveta, među kojima i Austrijske, Mrkonjić je podsetio da austrijska kompanija “Andric” već uspesno realizuje revitalizaciju hidrocentrale Bajina Bašta, a da je zainteresovana za revitalizaciju hidroelektrane Zvornik, za koju je raspisan tender.

Mrkonjić je precizirao da Memorandum o saradnji u hidroenergetici između Srbije i Austrije podrazumeva zajednička ulaganja u modernizaciju postojećih i izgradnju novih hidroenergetskih objekata, istakavši da je preduslov da u tom poslu učestvuju i srpska preduzeća.

Reihard je poručio da će najbolja tehnologija iz Austrije biti primenjena na projektima u Srbiji i dodao da postoji veliki potencijal za saradnju dve zemlje u hidroenergetici.

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić je ocenio da Srbija ima uspešnu saradnju sa austrijskim firmama na revitalizaciji HE Bajina Bašta i da očekujemo da će se ta saradnja nastaviti i na modernizaciji drugih hidroeneregtskih postrojenja u Srbiji, najverovatnije na HE Zvornik ili Limskim hidroelektranama.

Austrijska kompanija “Kelag” je već podigla dve male hidroelektane u Srbiji, a zainteresovana je i za izgradnju još nekih malih hidrorcentrala u našoj zemlji, napomenuo je Škundrić i dodao da postoji interesovanje za saradnju na ostalim vrstama alternativnih izvora energije.

Velike, strateške projekte koji bi zajednički mogli biti realizovani razmatraće mešovita radna grupa, s obzirom na to da za najveći broj energetskih projekata mora da bude raspisan teder, dodao je Škundrić.

Izvor balkans.com

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!