Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeZaštita životne sredine...

Zaštita životne sredine uslov za EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Iz oblasti zaštite životne sredine je trećina obaveza i propisa koje Srbija treba da ispuni i koje treba da uskladi sa zakonodavstvom Evropske unije.

Zakoni su doneseni, ali primena ide sporije. Da još nismo na dobrom putu pokazao je i kratki dokumentarni film Plodovi zime koji osvaja nagrade na festivalima širom sveta.

Slika iz Beograda otišla je u svet i osvojila dvanaest nagrada na festivalima dokumentarnog filma. Autor će 11. novembra primiti Gran pri za najbolji ekološki film na svetu u 2011. godini.

Autor filma Plodovi zime Boško Savković kaže da su ga godinama nervirale kese koje lete po gradu.

“Volim Beograd iznad svega. Međutim, smetaju mi kese koje lete okolo-naokolo i niko ih ne vidi čak ni moji najbliži prijatelji, za koje sam bio ubeđen da sve vide, ni oni nisu videli kese”, naveo je Savković.

Prema njegovim rečima, posle nekoliko opklada u pivo da na svakom drvetu ima po par kesa, rešio je da uradi film i tako je nastao niskobudžetni film koji je osvojio čitav svet.

Srbija je u postupku priključenja Evropskoj uniji usvojila čitav paket zakona i podzakonskih akata koji se odnose na upravljanje otpadom, ali nema tehničke uslove da neke od njih primeni. Da bi se zakoni primenili trebalo bi da se uključe svi, smatraju stručnjaci.

“Ključnu ulogu treba da odigraju javna komunalna preduzeća, dakle firme koje treba da se bave sakupljanjem i obradom pojedinih vrsta otpada, ali i istovremeno i političke elite koja treba da prepozna koliko je ovo važan proces, koliko je skup proces i koliko u njega treba uložiti”, naveo je Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole.

Da je krajnje vreme da se primenjuju zakoni saglasni su i oni koji su ih doneli. Međutim, kažu da je do toga dugačak put i da mnogo košta. U Beogradu je usvojen i plan upravljanja otpadom koji su radili najveći eksperti u zemlji.

“Plan je urađen u skladu sa svetskim standardima. Mi to možemo da izvedemo i njegova realizacija u roku od sedam godina koštaće 230 miliona evra. Za te potrebe će Beograd tražiti strateškog partnera, a to je u svetu poznata metodologija”, istakao je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Dok zakoni ne počnu da se primenjuju i dok u domaćinstvima ne dobijemo kese za razlaganje otpada, na nama je da u svom komšiluku potražimo one koji se bave sekundarnim sirovinama.

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!