Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaAmerikanci žele graditi...

Amerikanci žele graditi hidroelektrane na Drini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada RS i američka kompanija “New Generation Power” (NGP) potpisale su danas u Banjaluci sporazum o istraživanju hidropotencijala donjeg sliva Drine, procijenjene investicione vrijednosti od 1,3 milijarde evra.

Sporazum, koji su potpisali potpredsjednik Vlade RS Jasmin Komić i izvršni direktor NGP-a Čirindživ Katurija, predviđa potencijalnu mogućnost izgradnje četiri hidroelektrane na Drini na potezu od Zvornika do ušća rijeke u Savu.

Riječ je o hidroelektranama Kozluk, Drina 1, Drina 2 i Drina 3, ukupne planirane instalisane snage od 365 megavata i godišnje proizvodnje 1.588 gigavat-časova električne energije.

“Ukoliko istraživanja pokažu opravdanost projekta, moguće je da dođe do osnivanja zajedničkog društva između kompanije NGP i ‘Elektroprivrede RS’, što je pristup koji podržava Vlada RS. Nakon toga bi se kroz model koncesije pristupilo realizaciji projekata na Drini o čemu će, s obzirom na to da je riječ o granici, biti potpisan i sporazum između RS i Srbije”, kazao je Komić.

On je izrazio uvjerenje da su s ovim projektom otvorili proces priliva investicija, koje donose radna mjesta i razvoj privrede.

Čirindživ Katurija, izvršni direktor NGP-a, ocijenio je da će HES Donja Drina biti jedan od najvećih hidroenergetskih projekata na ovom području koji će realizovati sa RS.

“Nadamo se da će ovaj sporazum podstaći ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta u RS”, rekao je Katurija, navodeći da će projekat realizovati uz podršku partnerskih kompanija i američke savezne države Ilinois.

Branislava Milekić, direktor “Elektroprivrede RS” (ERS), kazala je da će gotovu projektnu dokumentaciju idejnog rješenja i studiju izvodljivosti predočiti partnerima Vlade RS kako bi došli do konkretnih rješenja i studije ekonomske opravdanosti.

“Očekujemo da ćemo projektno-tehničke dokumentacije u roku od godinu dana dovesti do nivoa kada bi potencijalni partner ERS i Vlade RS mogao da donese svoje investicione odluke”, napomenula je ona.

Macej Cibilski, predstavnik Odjeljenja za trgovinu i investicije u administraciji Ilinoisa, kazao je da su, pored ovog projekta, sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom razgovarali i o mogućnosti potpisivanja memoranduma o saradnji između RS i Ilinoisa.

“Guverner Ilinoisa je pozvao u posjetu predsjednika i premijera RS kako bi se razmotrile mogućnosti za izgradnju međusobnih poslovnih odnosa”, istakao je Cibilski.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i ostali partneri kompanije NGP – korporacija “Eaton” i “Jones Lang LaSalle”.

“New Generation Power” je kompanija iz Čikaga, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, prije svega u SAD, ali i u ostatku svijeta, i posjeduje elektrane s ukupnim kapacitetom većim od 3.000 megavata.
Katurija poslao prvog turistu u svemir

Čirindživ Katurija je američki milijarder indijskog porijekla, suvlasnik mnogih telekomunikacijskih kompanija, od kojih jedna ima trećinu tržišta mobilne telefonije u Indiji.

Najpoznatiji je kao osnivač kompanije “MirCorp”, koja je ušla u istoriju kao organizator leta prvog svemirskog turiste Denisa Tita, te suvlasnik kompanije “PlanetSpace”.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!