Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaAlbanija: Počinje revitalizacija...

Albanija: Počinje revitalizacija HE Fierza vredna 50 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Posle najavljene rekonstrukcije, hidroelektrana Fierza u Albaniji, kojom upravlja državna elektroprivreda KESH, podići će proizvodnju za najmanje 10%. Projekat vredan 50 miliona evra je deo Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan.

Životni vek druge po veličini hidroelektrane u Albaniji biće produžen za najmanje 30 godina. U postrojenju Fierza, koje je završeno 1980. godine s kapacitetom od 500 MW, biće remontovane prva i treća turbina, a sva četiri generatora će biti rekonstruisana. To bi, po planu, trebalo da podigne proizvodnju za najmanje 10%.

Ministarka finansija i privrede Delina Ibrahimaj i direktor državnog proizvođača električne energije KESH Ergys Verdho potpisali su sporazume o zajmu i grantovima ukupne vrednosti 50 miliona evra sa direktorkom razvojne banke Nemačke KfW za u zemlju Brit Horschke.

Fierza je prva hidroelektrana od tri kaskadne HE na reci Drim. Projekat njene revitalizacije  je deo Zelene agende za Zapadni Balkan koju je lansirala EU i povezanog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan od devet milijardi evra.

Akumulacija HE Fierza ima zapreminu od 2,7 milijardi kubnih metara, od čega se koristi 2,3 milijarde, pokazuju podaci na veb stranici KESH-a.

Kompanija Bechtel iz Sjedinjenih Država je odabrana za izgradnju hidroelektrane Skavica uzvodno na istoj reci na severoistoku zemlje, kod granice sa Severnom Makedonijom. To je takođe jedan od projekata iz zelenog plana za region. Pomenuti američki gigant radi na studijama izvodljivosti i uticaja na društvo i životnu sredinu.

Ambasador Nemačke Peter Zingraf podsetio je da je njegova zemlja za Fierzu preko KfW-a dala zajam od 40 miliona evra i dva miliona u bespovratnim sredstvima, a da je ostatak dopunjen grantom od 8,35 miliona evra preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

KESH se priprema za svoju ulogu na liberalizovanom tržištu

Ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku izjavila je da ova hidroelektrana pokriva 22 odsto potražnje za električnom energijom u zemlji ili 1,33 TWh godišnje, ali da je u lošem stanju zbog manjka investicija. Naglasila je da su gubici na godišnjem nivou dostigli 4%.

Rekonstrukcija će ojačati KESH, posebno u vezi s njegovom budućom ulogom kao snabdevača električnom energijom na liberalizovanom tržištu u Albaniji i regionu, kaže Balluku.

Nizvodno od hidroelektrane Fierza u kaskadi su HE Koman, kapaciteta 600 MW, i sistem Vau i Dejes, poslednji u kaskadi, koji ima 250 MW.

Ministarka Ibrahimaj je izjavila da je KfW do sada opredelio 778,6 miliona evra za investicije u zemlji, od čega 40% za sektor energetike i 36% za snabdevanje vodom i kanalizaciju.

Albanija je gotovo stoprocentno zavisna od hidroelektrana u domenu domaće proizvodnje električne energije, što je čini ranjivom na promene hidroloških uslova. Vlada, koja je u oktobru proglasila vanredno stanje u energetici, polaže velike nade u investicije u vetroparkove i solarne elektrane.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Albanija: EBRD, WBIF finansiraju plutajuću fotonaponsku elektranu od 13 MW

Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) saopštio je da daje Albaniji grant od 2,6 miliona evra za razvoj plutajućeg solarnog fotonaponskog parka snage 12,9 MW na akumulaciji hidroelektrane Vau i Dejes. Investicija u projekat u severozapadnoj Albaniji procenjena je na...

Srbija: Prvi agregat RHE Bajina Bašta biće revitalizovan do kraja godine

Revitalizacija reverzibilne hidroelektrane (RHE) "Bajina Bašta", započeta na prvom agregatu 1. aprila biće završena krajem godine, dok će isti poslovi na drugom agregatu biti urađeni tokom 2025. godine, a ukupna vrednost projekta revitalizacije je oko 35 miliona evra, saopštila...

Crna Gora: Proizvodnja HE Perućica dostigla 391 GWh u prva četiri meseca

Hidroelektrana Perućica je u prva četiri mjeseca ove godine ukupno proizvela 391.032 MWh električne energije, što je već 43% proizvodnog plana, prema kojem bi, do kraja godine, trebalo da isporuči ukupno 920 000 MWh energije.  Kako je saopšteno iz Elektroprivrede,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!