Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeAko tender propadne...

Ako tender propadne šansu dobija EPCG

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Ponude na tender za dodelu koncesija za gradnju hidroelektrana (HE) na Morači moguće je dostavljati još danas, a u slučaju njegove propasti, šansu da realizuje projekat dobiće Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Prema Memorandumu o razumevanju koji su nedavno potpisali predstavnici A2A i Vlada, u slučaju da se tender poništi biće razmotrena mogućnost da EPCG gradi hidroelektrane na Morači.

“S obzirom da postoji partnerstvo između Vlade i A2A, kroz zajedničko vlasništvo EPCG, strane će analizirati potencijal EPCG da realizuje projekat izgradnje HE na Morači”, navedeno je u Memorandumu, prenosi Mina.

Sposobnost EPCG da realizuje taj projekat biće potvrđena kroz pripremi Biznis plana za period od naredne do 2014. godine.

Za učešće na tenderu za gradnju HE na Morači kvalifikovale su se italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom. Na pretkvalifikacionom tenderu, koji je objavljen u februaru prošle godine, osim tih kompanija, u narednu fazu su prošli i kineska Sinohidro korporejšn /Sinohydro Corporation/ i austrijski Štrabag /Strabag/, ali su odustali od učešća u tom projektu.

Prema nezvaničnim informacijama, italijanske kompanije neće dostaviti ponudu za gradnju HE na Morači zbog ekonomske krize.

Iz A2A nisu želeli da daju izjave do završetka tenderske procedure, nakon čega će se, kako je rečeno agenciji Mina-business, javnosti obratiti saopštenjem.

Kvalifikacioni tender za gradnju HE na Morači objavljen je u oktobru prošle godine i rok za dostavljanje ponuda bio je 15. april, ali je produžen na zahtev italijanskih kompanija kako bi mogle kvalitetno da pripreme ponude.

Sistem HE na Morači obuhvata izgradnju četiri elektrane, koje prosečno godišnje proizvedu 690 gigavata električne energije. Planirana je gradnja HE Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica.

Izvor Portal Analitika

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!