Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeAkcije NIS najtraženije...

Akcije NIS najtraženije na Beogradskoj berzi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Akcije Naftne industrije Srbije ubedljivo su najtraženije na Beogradskoj berzi. Dnevno i po 150.000 ovih hartija promeni vlasnika. Cena je, po akciji, ove nedelje dostigla 504 dinara, što je svega 2,48 dinara manje od minimuma koji nudi ruski vlasnik NIS u svojoj ponudi za preuzimanje.

Poznato je ko prodaje akcije NIS: najviše građani koji su ih besplatno i dobili. Od 4,8 miliona njih, već ih je 1,8 miliona dalo nalog za prodaju na berzi, a blizu 100.000 odlučilo se da ih proda Rusima kroz ponudu za preuzimanje. Postavlja se pitanje: ko ulaže u akcije ove naftne industrije?

Najveći akcionar NIS, odmah posle „Gaspromnjefta“ koji ima 51 odsto i države Srbije sa 29,9 odsto vlasništva, je AIK banka Niš. Prema podacima Centralnog registra, ova banka poseduje 1,3 miliona akcija NIS (0,8 odsto ukupnog broja).

Ostali se vode na raznim kastodim računima banaka, što znači da iza njih može da stoji pojedinac, koji ne želi da istupa javno, ili penzijski i investicioni fondovi, koji u akcijama NIS vide sigurno ulaganje. Tu su i banke i investicioni fondovi iz susedstva, pretežno Hrvatske, ali i domaći privrednici koji ističu da je reč o dobroj investiciji. Tako Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“ , čija brokerska kuća „MV Investments“ poseduje 230.702 akcije NIS, javno ističe da su akcije ove naftne kompanije potcenjene i da se isplati u njih ulagati, jer će u budućnosti cena samo rasti.

U prilog ovoj tvrdnji idu i najnovije analize tržišta koje ukazuju da će cena nafte da raste, a shodno tome i vrednost akcija naftnih kompanija svuda u svetu. Takođe, NIS je lane prvi put ubeležio i značajnu dobit.

Ipak, poznavaoci tržišnih prilika u nas očekuju da je moguće da, posle zatvaranja ponude „Gaspromnjefta“, cena akcija NIS čak malo i padne, ali je na duži rok ovo, svakako, dobra investicija.

KRAJ PONUDE

U sredu, 16. marta, završava se ponuda „Gaspromnjefta“ za preuzimanje akcija NIS. Poslednji rok za davanje naloga za deponovanje akcija NIS Rusima je sreda, 16. mart u podne. Na šalterima Pošte nakon toga neće biti moguće dati ovaj nalog, dok se trgovanje akcijama na berzi normalno nastavlja.

STATISTIKA

* 94.410 građana do sada deponovalo svoje akcije NIS ruskom „Gaspromnjeftu“

* 1.778.117 ispostavljenih naloga za prodaju akcija NIS na berzi

* 499 dinara cena akcije NIS u petak na berzi

Izvor Novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!