Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeAgencija za energetiku...

Agencija za energetiku određuje cenu struje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Novu cenu struje u Srbiji, gotovo sigurno, odrediće Agencija za energetiku. Poskupljenje električne energije neće uslediti pre sledeće godine. A novi Zakon o energetici, koji predviđa da konačnu reč o ceni struje za domaćinstva i male kupce daje Agencija, biće na jesen pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Prema rečima Ljiljane Hadžibabić, rukovodioca Sektora za energetsko-tehnička pitanja u Agenciji, ovo telo će od 2012. godine odobravati regulisane cene struje i gasa, što je do sada činila Vlada Srbije.

– Agencija može da traži i promenu cene naniže – kaže Hadžibabić. – Ako, na primer, gas pojeftini na svetskom tržištu, možemo da zatražimo smanjenje cene tog energenta i u Srbiji. Od 2015. godine, tržište električne energije kod nas biće potpuno liberalizovano, pa će domaćinstva moći da izaberu od koga će kupovati struju i po kojoj ceni.

Iskustva pokazuju da je pojeftinjenje električne energije, ovako, moguće. Tako je Regulatorna agencija za energetiku u Crnoj Gori početkom aprila smanjila cenu kilovata domaćinstvima za 2,7 odsto.

Novi zakon predviđa i da od 1. januara 2012. počne otvaranje tržišta za industriju. U EPS kažu da oko 40 odsto proizvodnje prodaju baš kvalifikovanim kupcima, ali praksa je pokazala da nijedna firma nije želela drugog snabdevača, osim EPS.

– Prema novom zakonu, cena struje će se određivati tržišno – kaže Dragomir Marković, generalni direktor EPS. – Konkurencija će, ipak, nastati kada 2015. godine tržište bude otvoreno za sve potrošače, uključujući i domaćinstva.

Najniže

Cena struje u Srbiji, i pored poskupljenja od 1. aprila, i dalje je najniža u Evropi. Elektroprivreda Srbije omogućila je popust od 11,89 odsto, za redovne platiše koje troše do 350 kilovata, kako štedljiviji potrošači ne bi osetili poskupljenje. Računica, ipak, pokazuje da je tek 20 odsto domaćinstava u aprilu steklo uslov za popust od 11,89 odsto.

Izvor novosti.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!