Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Na jesen odluka o kreditu za revitalizaciju u Kostolcu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković izjavio je da se na jesen može očekivati odluka kineskih investitora o kreditu za revitalizaciju dva bloka Termoelektrane Kostolac, B1 i B2 i izgradnju sistema odsumporavanja za ta dva postrojenja.

Posle donošenja te odluke, planiraju se i razgovori o drugoj fazi projekta, koji prema predugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom CMEC, podrazumeva izgradnju novog bloka snage 350 megavata i proširenje površinskog kopa Drmno na 12 miliona tona godišnje, rekao je Marković novinarima na Zlatiboru na savetovanju “CIGRE Srbija”.

EPS je krajem prošle godine potpisao ugovor o realizaciji prve faze projekta TE Kostolac B, vredan oko 255 miliona evra, s tim što će 220 miliona evra biti obezbeđeno iz kredita kineske “Eksim banke”, a 35 miliona evra iz sopstvenih sredstava EPS-a. Rok za realizaciju je 30 meseci od dana obezbeđivanja zajma.

Ugovorom se predviđa revitalizacija blokova Kostolac B1 i B2, izgradnja sistema odsumporavanja za ta postrojenja, kao i izgradnja rečne luke i železničke pruge.

Realizacija projekta je od ključne važnosti za revitalizaciju i modernizaciju termoenergetskih blokova ukupne snage 700 megavata, kojima će se produžiti vek za narednih 10 godina i smanjiti broj neplanskih zastoja.

Modernizacijom Kostolca B, povećaće se efikasnost i pouzdanost blokova, a očekuje se i povećanje snage za 50 novih megavata.

Jedan od ciljeva je ispunjavanje standarda EU iz paketa mera o pridruživanju naše zemlje iz oblasti proizvodnje i korišćenja električne energije, smanjenje emisije prašine i sumpornih isparenja u dimnom gasu.

Predugovor o realizaciji paketa „Termoelektrana Kostolac B projekti”, vrednog 1,25 milijardi dolara, potpisan je u februaru 2010. godine.

Paket projekat finansiraće se sa 85 odsto iz sredstava kredita, kineske “Eksim banke”, odnosno oko 1,060 milijardi dolara

Rok otplate kredita iznosio bi 15 godina, a period počeka do pet godina u zavisnosti od perioda realizacije svakog pojedinačnog projekta u okviru paket projekta. Preostalih 15 odsto bila bi sredstva naručioca i korisnika.

U predugovoru zastupljene su tri strane EPS kao naručilac, “Termoelektrane i kopovi Kostolac” kao korisnik i kineski CMEC kao izvođač.

Izvor bizlife.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!