Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaZapadni Balkan: Koliko...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende.

Uz strateške promene u politici životne sredine, zelena tranzicija je prilika za nove investicije, poručeno je na “Luk ap“ konferenciji o energetici i životnoj sredini održanoj na Кopaoniku koja je okupila oko 500 predstavnika kompanija, institucija, srpskih i evropskih stručnjaka.


Srbija bi u rešavanje mnogobrojnih ekoloških problema trebalo da uloži više od 15 milijardi evra do 2030. Neophodna su ulaganja u smanjenje zagađenja, zbrinjavanje otpada, navodnjavanje, prečišćavanje otpadnih voda, reciklažu, prelazak na obnovljive izvore energije..

“To je proces kada ćemo se mi sada suočiti sa prekograničnim kretanjem ugljenika. Trideset odsto našeg izvoza na tržište EU će biti ugroženo upravo zbog visoke emisije korišćenja energije iz fosilnih goriva“, istakao je Siniša Mitrović iz Centra za cirkularnu ekonomiju PКS.

U energetskoj tranziciji kasni ceo region.

“Evropa je dala obećanje da će pomoći siromšnim zemljama, nažalost fond će biti napravljen tek 2028. godine jer niko nije od nas tražio kad se pravio prošli budžet”, kaže Damir Miljević iz Centra za održivu energetsku tranziju BiH.

“Prvo što u praksi treba da uradimo je to što sami možemo bez ičije pomoći da pogledamo situaciju kakva je životna sredina našeg okruženja šta da radimo da sprečimo dalje zagađenje reka, prirode i atmosfere, da pogledamo kako se grejemo i povećamo energetsku efikasnost kod grejanja”, smatra dr Dejan Ilić iz Fonda za inovacionu delatnost.

Po analizi Fiskalnog saveta neulaganje u zaštitu životne sredine najviše košta, a investicije u životnu sredinu dugoročno su najisplativije.

“Mi smo već najavili program za pomoć privredi za izdavanje korporativnih obveznica koje podrazumevaju i zelene obveznice bilo koju vrstu tematskih obveznica. Želimo da aktiviramo onaj deo finansijskog tržišta u Srbiji koji je malo zaspao u prethodnih 15 godina”, rekao je pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović.

U zelenoj tranziciji koja podrazumeva ekonomski rast uz smanjenje i neutralisanje zagađenja poseban značaj imaju poljoprivrednici, a posebno organska poljoprivreda.

“Sada idemo na održivu poljoprivrednu proizvodnju transparentna ulaganja njima unapred poznate subvencije koje će imati vrlo jasan konkretan uvećan budžet iz godine u godinu”, kaže ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodopivrede Jelena Tanasković.

Strateški ciljevi za pomoć poljoprivredi su navodnjavanje, pošumljavanje, izgradnja prečišćivača za otpadne vode, organska proizvodnja, održiva upotreba sredstava za zaštitu biljaka i usaglašavanje sa EU regulativom.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Potrebno je brzo ukljčivanje regiona u sistem trgovine emisijama

Veće investicije i brzo uključivanje Zapadnog Balkana u sistem EU za trgovinu emisijama jedini je efikasan način za izbacivanje uglja iz energetskog sektora u regionu, ocenio je briselski Centar za evropske političke studije. Sadašnja politika EU, koja kombinuje Mehanizam za prekogranično...

Srbija: Počeo remont NIS-ove rafinerije

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da će Rafinerija nafte u Pančevu (RNP) od sutra do 17. aprila obustaviti rad zbog planskog remonta, ali napominje da će tržište biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima...

Zapadni Balkan što pre da se uključi u tržište emisija – tink tenk

Trenutna politika Evropske unije na Zapadnom Balkanu, kada je u pitanju energetika, a koja kombinuje Mehanizam prekograničnog usklađivanja (cene) ugljenika – CBAM i razvoj regionalnog sistema za trgovinu emisijama je suviše spora, ne samo u kontekstu kolapsa energetskog sektora,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!