Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaVlada Crne Gore...

Vlada Crne Gore usvojila Energetski bilans

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada je danas usvojila Energetski bilans za narednu godinu, u kojoj je bruto potrošnja planirana na 3,624 hiljade gigavat sati, što je 8,08 odsto manje od procjene ovogodišnjeg ostvarenja.

Vlada je konstatovala da su osnovne karakteristike energetskog sektora, koje su od bitnog značaja za realizaciju Energetskog bilansa u narednoj godini, deficit električne energije, potrošnja Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare i pojava zagušenja na prenosnim kapacitetima.

Energetskim bilansom planirano je da se potrošnja u narednoj godini pokriva proizvodnjom iz sopstvenih izvora od 3,142 gigavat sati, pozitivnim saldom razmjene sa Elektroprivredom Srbije, 325 GWh, kao i uvozom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) od 157 GWh, javila je Mina business.

Proizvodnja električne energije u Crnoj Gori, ne računajući proizvodnju elektrana za sopstvenu potrošnju, planirana je u iznosu od 3,142 GWh, što je 16 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

Planirana proizvodnja na pragu Hidroelektrane (HE) Perućica je 932 GWh, što je 19 odsto više od procjene ostvarenja za ovu godinu.Planirana proizvodnja na pragu HE Piva je 782 GWh, 22 odsto više, a u malim HE 21 GWh ili 6,6 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

“Procijenjena proizvodnja električne energije za ovu godinu iz hidroelektrana je relativno niska zbog nepovoljnih hidroloških prilika u toku ove godine”, navedeno je u Energetskom bilansu.

Planirana proizvodnja na pragu TE Pljevlja je 1,407 hiljade GWh, što je 11 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

Učešće HE Perućica u ukupnoj planiranoj proizvodnji električne energije je 29,7 odsto, HE Piva 24,9 odsto, Termoelektrana Pljevlja 44,8 odsto, a malih hidroelektrana 0,7 odsto.

Potrošnja direktnih potrošača planirana je u iznosu od 868 GWh od čega Kombinat aluminijuma 736 GWh (isporuke EPCG), Željezara Nikšić 96 GWh, takođe od EPCG i Željeznička infrastruktura 26 GWh.

Planirana potrošnja direktnih potrošača je za 27 odsto manja od procjene ostvarenja u ovoj godini. Planirana potrošnja u narednoj godini KAP-a manja je 34 odsto od procjene ostvarenja u ovoj godini, Željezare veća 81 odsto, kao i Željezničke infrastrukture 72 odsto.

Planirana distributivna bruto potrošnja u ovoj godini u iznosu od 2,612 hiljada GWh je 0,4 odsto veća od procjene ostvarenja u ovoj godini.

Gubici u prenosnoj mreži planirani su u iznosu od 144 GWh, što je 3,9 odsto bruto konzuma Crne Gore.

Gubici u distributivnoj mreži planirani su na 340 GWh, odnosno 13 odsto u odnosu na bruto distributivnu potrošnju na nivou godine.

Ukupni manjak električne energije u Crnoj Gori u odnosu na potrebe bruto konzuma Crne Gore iznosi 157 GWh ili 4,33 odsto, i kompletna količina je obaveza EPCG.

Za narednu godinu Rudnik uglja Pljevlja planirao je proizvodnju od 1,914 miliona tona uglja, što je osam odsto više od proizvodnje procijenjene za ovu. Za potrebe TE Pljevlja predviđena je isporuka 1,834 miliona tona, 40 hiljada tona ostalim potrošačima i 40 hiljada tona potrošačima iz drugih država.

Ukupni promet naftnih derivata za potrebe potrošača u Crnoj Gori u narednoj godini planiran je u količini od oko 242,85 hiljada tona, što je 4,7 odsto manje od procijenjene potrošnje u ovoj godini.

Izvor Portal analitika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!