Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeValjevu za reciklažni...

Valjevu za reciklažni centar 45 miliona dinara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Izgradnja reciklažnog centra trebalo bi da počne najkasnije za 10 meseci, a Valjevo je u grupi 15 lokalnih samouprava u kojima će njihova izgradnja biti pomognuta sredstvima države, za šta je ukupno izdvojeno 650 miliona dinara.

Valjevo će za izgradnju reciklažnog centra dobiti 45 miliona dinara od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Fonda za zaštitu životne sredine, potvrđeno je juče agenciji Beta u gradskoj upravi.

Izgradnja reciklažnog centra trebalo bi da počne najkasnije za 10 meseci, a Valjevo je u grupi 15 lokalnih samouprava u kojima će njihova izgradnja biti pomognuta sredstvima države, za šta je ukupno izdvojeno 650 miliona dinara.

Kako se navodi, izgradnja reciklažnog centra u Valjevu je “međukorak do trajnog rešenja zbrinjavanja otpada” na budućoj regionalnoj deponiji u Kaleniću, kod Uba.

Deponija i reciklažni centar u Kaleniću trebalo bi da opslužuju 11 opština – Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac.

Regionalna deponija u Kaleniću, u koju će biti uloženo oko 20 miliona evra, deveta takve vrste u Srbiji, biće podignuta na devastiranom zemljištu nekadašnjih površinskih kopova Rudarskog basena “Kolubara”.

Pokrivala bi područje od 4.070 kvadratnih kilometara sa 383.000 stanovnika, uz procenu stručnjaka da bi se tu dnevno odlagalo 330 tona komunalnog otpada iz 11 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, odnosno tri obodne beogradske opštine.

Postojaće i četiri centra za prikupljanje otpada pre odvoženja u Kalenić – u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi.

U Valjevu bi se prikupljao otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu još iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad vozili direktno u Kalenić.

Strategijom o upravljanju otpadom u Srbiji predviđeno je da u narednih 10 godina budu izgrađene 24 regionalne deponije, koje bi “pokrivale” po oko 200.000 stanovnika, što obezbeđuje njihovu ekonomsku isplativost.

Izvor beta.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!