Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeUloga prirognog gasa...

Uloga prirognog gasa na energetskom tržištu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Na međunarodnoj gasnoj konferenciji, koja će biti održana od 8. do 10. februara u Sarajevu, razmatraće se rast uloge prirodnog gasa na energetskom tržištu u regionu kroz primenu novih tehnologija i u sinergiji sa obnovljivim izvorima energije.

Predsednik Organizacionog odbora Džemal Peljto rekao je da će na konferenciji pod nazivom “Prirodni gas u svetlu novih intencija na energetskom tržištu” biti predstavljeno 60 referata u okviru sedam tematskih sesija, te okrugli sto na kojem će učesnici iz regiona i Evrope razmeniti informacije i ideje. Planirano je da u radu konferencije učestvuje oko 250 učesnika.

“Cilj konferencije je da subjekti gasnog sektora iniciraju države u aktivnijem planiranju uloge prirodnog gasa u svojim energetskim strategijama, imajući u vidu i sve snažniji razvoj gasne infrastrukture u regionu što će sigurno povećati konkurentske prednosti prirodnog gasa”, rekao je Peljto na konferenciji za novinare u Sarajevu.

BiH je među prvim zemljama u regionu po pitanju sigurnosti upotrebe gasa. Međutim, danas je istaknuto da se potrošnja prirodnog gasa vrši neracionalno, odnosno da po jedinici stambene površine ovaj energent troši dva do tri puta više nego ostale zemlje.

Razlog tome je, kaže Peljto, nedovoljna svest o ceni energije koja je sve viša. On je istakao da su stambeni objekti “šuplji” za energiju, da su loši i zastareli gasni aparati i da se instalacije loše održavaju.

“Da bismo otklonili to pitanje, moramo pokrenuti veliku akciju štednje i racionalnog korišćenja energije. Mi moramo shvatiti da smo siromašna zemlja, a ponašamo se kao da smo najbogatiji kada je reč o energiji”, kaže Peljto.

Direktor preduzeća “Sarajevogas” Salih Selmanović naglasio je da BiH ima mali gasni sistem koji nema veći značaj u poređenju sa sistemima u regionu, ali da je interesantna njena teritorija u smislu boljih budućih planova energetskih tokova, posebno ukrštanja gasovoda “sever – jug – istok”.

“Konferencija je organizovana da ponudi neke odgovore i mogućnosti da BiH bude čvorište, tranzicija svih tih tokova spajanja u narednom periodu. Mi smo trenutno u izuzetno komplikovanoj i teškoj poziciji jer se napajamo iz samo jednog pravca, što je neprihvatljivo, posebno za Sarajevo. Ukoliko bi došlo do termičkih, fizičkih i drugih prekida, ostajemo bez energenta”, rekao je Selmanović.

Prema njegovim rečima, pitanje alternativnih pravaca je od životne važnosti za dalji razvoj gasnog sistema. Selimanović je dodao da se izgradnjom koridora Pet ce ponovo aktuelizuje alternativna varijanta spajanja sa gasnim sistemom Hrvatske.

Petu međunarodnu konferenciju “Prirodni gas u svetlu novih intencija na energetskom tržištu” organizuje Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT) pod pokroviteljstvom entitetskih ministarstava industrije, energetike i rudarstva i podršku Međunarodne gasne unije (IGU).

U organizaciju su uključeni i Nemačko stručno udruženje za gas i vodu (DVGW), Udruženje za gas u BiH (GAS BiH), “Srbijagas” iz Srbije, “Ugetam” iz Turske, “Plinakro” iz Hrvatske i “Ingas” iz Makedonije.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!