Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeSrbijagasu potrebne državne...

Srbijagasu potrebne državne garancije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Ukoliko misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja u četvrtak dolazi u Beograd, bude insistirala da državne garancije javnim preduzećima ne budu veće od 30 milijardi dinara, umesto sadašnjih 45, mora se naći prava mera za njihov iznos, kako investicije u Srbiji ne bi stale, jer se to ne sme dogoditi. Ovako Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, komentariše zamerke MMF-a da su pregovori sa Srbijom dobrim delom zastali zbog državnih garancija ovom javnom preduzeću, koje tačno iznose 26,2 milijarde, gotovo ukupno onoliko koliko bi one maksimalno smele da budu, kako je prethodno dogovoreno s MMF-om.

– Treba videti šta je mera MMF-a, a šta Srbije. Kako neko misli da u ovom trenutku, primera radi, smanji dotacije za penzije, ako je to ugovorna i zakonska obaveza. Tako je i sa investicijama „Srbijagasa”, koji do juna mora imati novac i za ulazak u gradnju magistralnog gasovoda „Južni tok”, za nove gasne elektrane, gasovod preko Raške oblasti, gasovod do rafinerije, gasnu obilaznicu za potrebe „Fijata” –kategoričan je prvi čovek „Srbijagasa”.

– Ako Srbiji nije potreban magistralni gasovod „Južni tok” i ulazak u najveću energetsku investiciju kojom se dobija alternativni pravac snabdevanja gasom, onda to država kao vlasnik „Srbijagasa” treba otvoreno da kaže. Mislim, međutim, da od takvih projekata ne bi trebalo odustajati. Reč je o prioritetnom projektu i niko ne treba da sumnja da je za takav projekat potrebna državna garancija, jer bi u suprotnom Srbija mnogo izgubila. To treba predočiti i MMF-u – kaže Bajatović.

U februaru su već potrebne garancije za gradnju novih elektrana, za koje postoje zainteresovane kompanije, kako bi se proizvodila struja za domaće tržište, ali i za izvoz, naglašava on.

Upitan, šta će da uradi ako ipak svetski finansijski policajac bude insistirao da se državne garancije smanje, Bajatović ističe da će on raditi kako država kaže, jer je reč o javnom preduzeću, ali dodaje da „Srbijagas” ne može troškove da pokriva iz tekuće likvidnosti, pre svega zbog neekonomske cene gasa. Rebalansom budžeta je odobreno dodatno zaduženje „Srbijagasa” od 190 miliona evra,zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa.

Ukoliko Srbija želi da ima dovoljno gasa, mora da ga uveze i plati na vreme, a to je moguće uz pomoć države, objašnjava on. Budžetom je predviđeno da za održavanje tekuće likvidnosti ovo preduzeće pozajmi bezmalo 20 milijardi dinara. Milijarda je planirana za gasifikaciju kompanije „Fijat” u Kragujevcu, dok je za investicije „Srbijagasa” planirano 5,26 milijardi dinara.

Ukoliko, dakle MMF, bude neumoljiv, „Srbijagasu” kao alternativa preostaje da se deo planiranih investicija finansira kroz korporativne garancije, što znači, kaže Bajatović, da investitori koji su zainteresovani za ulaganja i zajedničke poslove sa „Srbijagasom” pristanu na njegove garancije, odnosno da ne računaju s državnim garancijama. Ili, objašnjava Bajatović, da se ide, što do sada nije rađeno, s izdavanjem obveznica „Srbijagasa”, samo treba videti kakve su u tom slučaju posledice.

Bajatović kaže da ne zna gde bi vlada na drugom mestu mogla da uštine i svede državne garancije na po MMF-u razuman nivo od 30 milijardi.

Na spisku kompanija čije zajmove garantuje država nalaze se i „Jat tehnika”, „Jat ervejz” i „Galenika”. Država garantuje i kredit Građevinske direkcije Srbije za izgradnju stanova na lokaciji kasarne „Stepa Stepanović”, ali i u Ulici doktora Ivana Ribara u Novom Beogradu.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!