Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeU Majdanpeku “trune“...

U Majdanpeku “trune“ 15 miliona dolara

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Uporedo s povećanjem proizvodnje u rudniku bakra „Majdanpek“ (RBM), koji posluje u sastavu RTB „Bor“, pojavio se problem proširenja flotacijskih postrojenja – pogona u kojima se ta sirovina prerađuje. Zbog toga je menadžment RTB i raspisao tender za taj veliki posao.

Ali, ova priča možda ne bi bila zanimljiva da jedna flotacija, koja je kupljena početkom devedesetih godina, i koja je, prema nezvaničnim informacijama, plaćena najmanje 15 miliona dolara, i dan-danas propada u fabričkom krugu RBM!

– Delovi te flotacije sada su zarđali i razbacani na sve strane – ogorčen je Svetomir Mustecić, direktor RBM  dodaje da je tada čak podignuta i ogromna hala u kojoj je trebalo da bude smeštena flotacija, a koja je danas prazna.

Naš sagovornik objašnjava da je ta oprema kupljena od kanadske kompanije „Hovden“, koja je, u međuvremenu, bankrotirala. Mustecić takođe naglašava da se ta flotacija, čak i da je nova, ne bi mogla koristiti u RBM.

– Prema mojim informacijama, delovi za tu flotaciju su, navodno, urađeni specijalno za nas i za još jedan rudnik u svetu, ali ne znamo koji – kaže Mustecić.  A, stručnjaci sa Mašinskog fakulteta u Nišu nisu optimisti da bi, sve i da je nova, ta flotacija, zbog drugačije tehnologije, uopšte i mogla da se koristi u RBM.

Mustecić ističe da se sada kapaciteti stare flotacije u RBM moraju proširiti, kako bi taj pogon mogao da preradi sve količine rude. I, sve to mora da se završi do 2014. godine, kada se očekuje puštanje u rad nove topionice.

“ZAROBLjENO“ ZLATO

OD 1961. godine, kada je RBM počeo da radi, u jalovini je ostalo zarobljeno oko 40 tona zlata. A, sa novom flotacijom, povećalo bi se i iskorišćenje, tako da bi najveći deo bakra i plemenitih metala ipak bio uspešno iskoršćen.

Iyvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!