Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePešterske vetrenjače pumpaju...

Pešterske vetrenjače pumpaju budžet

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Osim investitora, države i Elektroprivrede Srbije, korist od izgradnje vetro-elektrana na Pešteru, imaće i opština Tutin u kojoj je nedavno u selu Gradac u probni rad puštena prva vetrenjača u ovom delu Srbije.

Ako je suditi po „probnim danima“, pešterske vetrenjače će dobro raditi i svaka će (u prvoj fazi je predviđena izgradnja još osam, a potom još 20) u jednom satu proizvoditi po 500 kilovata ekološki čiste struje, koja će se, po vrlo povoljnim cenama, isporučivati Elektroprivredi Srbije.

– Prva vetrenjača koštala je oko milion evra. Opština je obezbedila zemljište, potrebnu logistiku i pomoć investitoru srpsko-slovenačkoj firmi „Hidro-vint“, sa kojom smo se dogovorili da imamo i procenat od dobijene električne energije, pa će korist za našu opštinu biti velika, jer ćemo dobijeni novac uložiti u infrastrukturne objekte – kaže Bajram Aljović, načelnik opštinskog odeljenja za privredu i ekonomski razvoj.

U Tutinu očekuju da će u naredne dve godine, u takozvanoj prvoj fazi, vetrenjače u ovu opštinu doneti investicije od oko 10 miliona evra, a potom još 30 miliona evra. Za izgradnju vetro-elektrana na Pešteru, osim domaćih, zainteresovano je i puno stranih investitora. Ovakvim projektima punu novčanu (povoljni krediti) i svaku drugu podršku pruža i Evropska unija koja se zalaže za što više proizvođača obnovljive i ekološki čiste energije.

– Korist je višestruka, jer se na izgradnji vetrenjača angažuje puno ljudi i firmi iz ovog kraja, skoro svi podizvođači na prvoj vetrenjači angažovani su iz naše opštine – dodaje Aljović. Opština Tutin će i ubuduće u granicama svojih ovlašćenja pomoći svima koji se odluče da vetroelektrane grade na ovom delu Peštera.

INDUSTRIJSKA ZONA

U mesnoj zajednici Leskova, gde je izgrađena prva vetrenjača, opština Tutin planira da gradi bescarinsku i industrijsku zonu koja će uposliti oko 1.000 radnika. Do sada su obezbeđene povoljne lokacije, projekti i potrebna infrastruktura, čekaju se domaći i strani ulagači. U Tutinu su optimisti, jer je iza ovog projekta nedavno stala i Vlada Srbije, a pored buduće industrijske zone proći će i auto-put Beograd – južni Jadran.

Izvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!