Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Termalne vode kao nafta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Iako je jedan od najvećih resursa u Srbiji geotermalna energija, njeni potencijali su neiskorišćeni. Procenjeni potencijal toplih i podzemnih voda temperature od 10 do 150 stepeni Celzijusa, jednak je sagorevanju 200.000 tona nafte godišnje.

Toplane, koje u sezoni za energente potroše 320 miliona evra, mogle bi da prepolove troškove. Veliki projekti pokrenuti su najviše u Vojvodini i Beogradu.

Studija koju je Rudarsko-geološki fakultet uradio za potrebe Ministarstva nauke pokazuje da Srbija može da iskoristi više od 2.000 megavata toplotne snage samo od vode čija je temperatura do 30 stepeni. To je oko dve trećine kapaciteta obrenovačkih elektrana. Ušteda u struji i novcu je ogromna.

Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu kaže da nisu potrebna neka značajna finasijska ulaganja i da se investicija u grejanju odnosno hlađenju i korišćenju geotermalnih voda isplati za godinu ili dve. Prema njegovim rečima, to je posebno vidljivo u slučaju velikih gradova.

Vojvođanska vlada je prošle godine sa lokalnim samouravama pokrenula konkretne projekte u Kikindi, Senti, Temerinu. Najvažniji posao sklopljen je sa NIS-om. Zajedničko preduzeće radiće na korišćenju termalnih voda iz postojećih 78 bušotina.

“U prvom polugođu godine ovo preduzeće će početi da radi i sarađivaće sa drugim investitorima koji žele da razviju taj biznis u Vojvodini”, kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Geotermalni atlas

Pokrajinski sekretar za energetiku Radoslav Striković navodi da je napravljen Geotermalni atlas gde je evidetirano sve što je u proteklih 50 godina izbušeno.

“Sada imamo jedan fantastičan pregled za svakog budućeg investitora koji hoće da ulaže, bez obzira na to da li je reč o toplotnoj, električnoj energiji ili u vezi sa lekovitošću”, ističe Striković.

Beograd je otišao najdalje. Gradske vlasti finasirale su projekat koji će u naredne četiri godine obezbediti grejanje i hlađenje velikog broja ustanova, ali i stanova. Nekoliko novih vrtića već koristi energiju podzemnih voda.

Milenić kaže da geotermalnim potencijalom može da se zagreje preko 50.000 stanova u Beogradu.

“Govorimo skoro o 10 odsto od ukupno postojećih stanova na teritoriji grada Beograda. Dakle, to je jedan fantastičan potencijal”, naglašava Milenić.

Radi se i na tome da se termalne vode koriste i za sportsko-turističke i banjske centre u zapadnoj i istočnoj Srbiji. Od ove zime, tom energijom greje se cetralni trg na Zlatiboru i neki putni pravci ka toj planini koji su ranije bili zaleđeni i neprohodni.

Izvor Rts

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!