Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeTEPCO: Gašenje reaktora...

TEPCO: Gašenje reaktora može da potraje mesec dana

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tokijska elektroenergetska korporacija TEPCO, koja radi na održavanju nuklearke Fukušima Daići, saopštila je danas da bi takozvano hladno gašenje svih reaktora u havarisanom postrojenju moglo da potraje mesec dana.

“Još procenjujemo štetu u postrojenju, tako da ne možemo da damo rok kada će operacije hlađenja ponovo početi. Za to bi moglo da bude potrebno mesec dana, ko zna”, rekao je portparol kompanije za AFP.

Hladno gašenje reaktora nuklearne elektrane podrazumeva spuštanje unutrašnjih temperatura na nivo ispod ključanja i vraćanje sistema hlađenja na atmosferski pritisak.

Temperature u jednom od reaktora ove nedelje su u jednom trenutku dostigle 400 stepeni Celzijusa, dok su temperature u reaktorima od jedan do četiri oko ključanja, rekao je zvaničnik iz japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost (NISA).
Japanski ministar odbrane Tošimi Kitazava izjavio je da će američke snage obezbediti deo sveže vode koja će se upumpavati u reaktore i sudove sa potrošenim nuklearnim gorivom, što bi trebalo da počne početkom naredne nedelje.

Kitazava je rekao da su SAD savetovale da se sveža voda koristi umesto morske za hlađenje reaktora, jer so dovodi do korozije opreme u nuklearki, javio je Kjodo.

S druge strane, vlada u Tokiju je preporučila ljudima koji žive u krugu od 20 do 30 kilometara oko havarisanog postrojenja da dobrovoljno napuste ovu oblast, navodeći kao razlog otežan svakodnevni život zbog zastoja u snabdevanju dobara.

Vlada je predsednicima pogođenih opština rekla da će pružiti pomoć u raseljavanju ljudi iz ove oblasti koju su mnogi stanovnici već napustili.
Portparol japanske vlade Jukio Edano je, takođe, istakao da vlada za sada ne namerava da proširi zonu evakuacije, koja se odnosi na krug od 20 kilometara oko postrojenja, i da trenutno nema novih podataka o nivoima zračenja na osnovu kojih bi se izdala nova direktiva.

U međuvremenu, Organizacija za sprovođenje ugovora o opštoj zabrani nuklearnih proba (CTBTO) saopštila je da su radiaktivne čestice iz Fukušime već dospele do SAD i Islanda i da se očekuje da će se po celom svetu rasuti u roku od dve do tri nedelje, ističući da je reč o količinama koje nisu opasne po ljudsko zdravlje.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!