Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeTEPCO: Gašenje reaktora...

TEPCO: Gašenje reaktora može da potraje mesec dana

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tokijska elektroenergetska korporacija TEPCO, koja radi na održavanju nuklearke Fukušima Daići, saopštila je danas da bi takozvano hladno gašenje svih reaktora u havarisanom postrojenju moglo da potraje mesec dana.

“Još procenjujemo štetu u postrojenju, tako da ne možemo da damo rok kada će operacije hlađenja ponovo početi. Za to bi moglo da bude potrebno mesec dana, ko zna”, rekao je portparol kompanije za AFP.

Hladno gašenje reaktora nuklearne elektrane podrazumeva spuštanje unutrašnjih temperatura na nivo ispod ključanja i vraćanje sistema hlađenja na atmosferski pritisak.

Temperature u jednom od reaktora ove nedelje su u jednom trenutku dostigle 400 stepeni Celzijusa, dok su temperature u reaktorima od jedan do četiri oko ključanja, rekao je zvaničnik iz japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost (NISA).
Japanski ministar odbrane Tošimi Kitazava izjavio je da će američke snage obezbediti deo sveže vode koja će se upumpavati u reaktore i sudove sa potrošenim nuklearnim gorivom, što bi trebalo da počne početkom naredne nedelje.

Kitazava je rekao da su SAD savetovale da se sveža voda koristi umesto morske za hlađenje reaktora, jer so dovodi do korozije opreme u nuklearki, javio je Kjodo.

S druge strane, vlada u Tokiju je preporučila ljudima koji žive u krugu od 20 do 30 kilometara oko havarisanog postrojenja da dobrovoljno napuste ovu oblast, navodeći kao razlog otežan svakodnevni život zbog zastoja u snabdevanju dobara.

Vlada je predsednicima pogođenih opština rekla da će pružiti pomoć u raseljavanju ljudi iz ove oblasti koju su mnogi stanovnici već napustili.
Portparol japanske vlade Jukio Edano je, takođe, istakao da vlada za sada ne namerava da proširi zonu evakuacije, koja se odnosi na krug od 20 kilometara oko postrojenja, i da trenutno nema novih podataka o nivoima zračenja na osnovu kojih bi se izdala nova direktiva.

U međuvremenu, Organizacija za sprovođenje ugovora o opštoj zabrani nuklearnih proba (CTBTO) saopštila je da su radiaktivne čestice iz Fukušime već dospele do SAD i Islanda i da se očekuje da će se po celom svetu rasuti u roku od dve do tri nedelje, ističući da je reč o količinama koje nisu opasne po ljudsko zdravlje.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!