Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeKonačno usaglašen udeo...

Konačno usaglašen udeo EDF u “Južnom toku”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Akcionari “Južnog toka” konačno su se usaglasili i dogovorili da francuski elektroenergetski koncern EDF dobije udeo od deset odsto u tom projektu.

EDF će u projektu tog gasovoda dobiti deset odsto na račun udela italijanskog koncerna “Eni”, dok će “Gasprom” zadržati svojih 50 odsto, pišse ruski poslovni dnevnik “Vedomosti“.

Transakcija priključenja EDF projektu “Južni tok” biće zavrsena do kraja 2011. godine, rekao je izvor blizak jednom od akcionara projekta.

“Eni” u projektu sada učestvuje sa 35 procenata, s obzirom da je ustupila i 15 procenata nemačkoj kompaniji “Vinteršal”.

Prikljucenje francuskog EDF “Južnom toku” dogovoreno je još krajem 2009. godine, ali transakcija nije zatvorena, jer strane nisu mogle da dogovore sve parametre.

Prvobitno je bilo planirano da paket EDF bude deset procenata na račun smanjenog udela “Eni”, ali su Italijani zahtevali od “Gasproma” paritetno smanjenje. Od tada su uslovi sporazuma sa EDF više puta menjani.

Početkom 2010. godine je najavljivano da će EDF dobiti 20 procenata u “Južnom toku”, s tim da “Gasprom” prepusti polovinu tog udela. Ruski holding je uspeo da blokira ovu inicijativu i dogovori priključenje projektu nemačke “Vinteršal”, s tim sto je “Eni” pristala da toj nemačkoj kompaniji prepusti 15 procenata.

Akcionarski sporazum svih ucesnika projekta – “Gasporma”, “Eni”, “Vinteršal” i EDF biće potpisan do kraja godine, kažu izvori moskovskog poslovnog dnevnika.

“Gaspromu” odgovara veći proj partnera u projektu, smatra analitičar “Moskovske banke” Denis Borisov, ukazujući na nestabilnu situaciju na tržistu gasa i istupanje evropskih kompanija protiv dugoročnih ugovora za isporuke. “Novi partner u projektu je garantovani potrošač ruskog gasa”, objašnjava taj analitičar.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!