Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Vuk Hamović-Nisam lopov

Srbija:Vuk Hamović-Nisam lopov

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik kompanije EFT Vuk Hamović izjavio je danas da nije lopov i da nije zabrinut zbog najava ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović da će biti ispitano poslovanje te kompanije u trgovini strujom.

“Ubeđen sam da nema elemenata za pokretanje postupka, jer nema elemenata. Najviše bih voleo da tužilaštvo javno kaže da nema osnova”, rekao je Hamović na konferenciji za novinare u sedištu firme u Beogradu.

Hamović je dodao da “ima veliku želju da se raščisti” slučaj privatizacije Nacionalne štedionice i naveo da je od političkih stranaka finansirao jedino Demokratsku stranku tokom devedesetih godina, a da je njegov bivši partner Vojin Lazarević “imao svoje političke afinitete”.

EFT gradi dva energetska objekta u Republici Srpskoj

Privatna energetska kompanija EFT trenutno realizuje dva velika investiciona projekta u Republici Srpskoj, čija ukupna vrednost iznosi 625 miliona evra, a u planu su i ulaganja u Srbiju, pre svega u termo-energetskom sektoru, najavili su danas predstavnici te grupe.

Investicije se odnose na izgradnju termoelektrane u neposrednoj blizini rudnika Stanari kod Doboja, kao i izgradnju hidroelektrane Ulog u opštini Kalinovik, na gornjem toku reke Neretve.

Planirano je da ti energetski objekti počnu sa radom u drugoj polovini 2015, odnosno početkom 2016. godine.

Radovi su već započeti, termoelektrana Stanari biće kapaciteta 300 megavata, a instalisana snaga hidroelektrane Ulog – 35 megavata, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom rangiranja EFT kao prve srpske kompanije na listi “Top 500 kompanija Centralne Evrope” koju sastavlja revizorska kuća “Dilojt”.

Predsednik EFT grupe Vuk Hamović precizirao je da je ukupna vrednost investicije u izgradnju termoelektrane Stanari 560 miliona evra, a u izgradnju hidroelektrane Ulog 65 miliona evra.

On je podsetio da je prvi projekat EFT, koji je sada vodeća privatna elektro-energetska kompanija u regionu, bila izgradnja hidro tunela Fatničko polje-Bilećko jezero.

EFT je jedan od prvih električnih trgovaca električnom energijom u regionu, sa radom je počeo 2000. godine, a sada posluje u 20 zemalja i ima više od 300 klijenata, naveo je Hamović. Posle 13 godina poslovanja, kapital te kompanije je dostigao 220 miliona evra.

Kompanija je do danas prodala električne energije u vrednosti od gotovo 10 milijardi evra, a kako je istakao Hamović, istorija naplate EFT je bolja od bankarske, jer je do sada nenaplaćeno svega dva miliona evra.

On je rekao da EFT strujom najviše trguje sa Nemačkom, dok Srbija u ukupnom prometu kompanije učestvuje sa manje od jedan odsto.

ETF je organizovan kao multinacionalna grupa kompanija sa holdingom iz Velike Britanije, i u stopostotnom vlasništvu je zaposlenih.

Izvor RTV

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!