Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Hamović-Zakoni ometaju investitore

Srbija:Hamović-Zakoni ometaju investitore

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik kompanije EFT Vuk Hamović izjavio je da zakoni u Srbiji ne pogoduju velikim stranim investicijama u elektrane za proizvodnju struje.

On je izrazio očekivanje da će to biti promenjeno.

“Zakoni u Srbiji stavljaju barijeru stranim investitorima time što traže od njih da unapred otkupe kompletno zemljište koje dobiju kroz koncesiju, što znači da se unapred mora uložiti nekoliko stotina miliona evra, a to se ne traži od Elektroprivrede Srbije”, rekao je Hamović na konferenciji za novinare.

Hamović je istakao da to nije u skladu sa evropskim standardima i da bi zato trebalo promeniti zakone.

“Srbija ima relativno skromne hidropotencijale, ali su termopotencijali dosta ozbiljni, jer postoje nalazišta lignita van Kosova”, rekao je Hamović.

Hamović je naveo da EFT u poslednje dve godine u trgovini strujom u 20 evropskih zemalja, a najviše u Nemačkoj, ostvario prihod od dve milijarde evra godišnje, od kojih u Srbiji 150 miliona evra.

“U poređenju sa prihodom profit je, nažalost, mali i meri se promilima”, rekao je Hamović. Dodao je da je u poslednjih 13 godina EFT ostvario prihod od oko 10 milijardi evra i da nije naplatio svega dva miliona, što je bolja naplata bolja od one koju ostvaruju banke.

“Nismo veći od NIS ili EPS, možda po prihodu, ali ima i drugih elemenata”, rekao je Hamović.

EFT je ostvario najveće investicije u proizvodnju struje u dva projekta u Republici Srpskoj, temoelektrana u Stanarima vredna 560 miliona evra, hidroelektrana Ulog na Neretvi u vrednosti od 65 miliona evra.

“Tamo su povoljniji uslovi za investiranje koje su nametnuli stranci koji upravljaju Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Hamović.

Hamović je naveo da će posle deregulacije u trgovini strujom od početka sledeće godine električna energija poskupeti za velike komercijalne potrošače, jer EPS neće morati da prodaje struju po subvencionisanim cenama, a da će građani i dalje ostati zaštićeni.

“Pojaviće se mali manji trgovci, a kada se mi pojavimo, verovatno ćemo pobeđivati na tenderima”, rekao je Hamović. Hamović je ocenio da će EPS posle liberalizacije trgovine “pokupiti 90 odsto velikih potrošača”.

Predstavnik međunarodne revizorske kompanije Dilojt (Deloitte) Darko Stanisavić rekao je da je na listi najvećih kompanija u centralnoj Evropi EFT zauzeo 63 mesto po prihodu.

Hamović je naveo da je sedište EFT holdinga u Londonu i da je to privatna kompanija u vlasništvu 115 zaposlenih, od kojih većina radi u Beogradu, a da “finansijsku kontrolu i najvise profita pokriva kroz Švajcarsku”, jer je to zemlja sa najsigurnijim zakonima.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!