Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:EPS zbog brojila...

Srbija:EPS zbog brojila gubi 25-30 mil. €

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije izgubi oko dva odsto ispručene struje zbog nebaždarenih brojila, kaže zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović.
Prema njegovim rečima, u Srbiji nije izbaždareno između 50 i 60 odsto brojila.

“Zbog toga što brojila nisu izbaždarena EPS godišnje izgubi između 25 i 30 miliona evra, jer neizbaždarena brojila mere manje struje na našu štetu”, rekao je on na okruglom stolu o tome kakva brojila i kada treba uvesti, koji je organizvao internet časopis Balkan magazin.

Jovanović je istakao da tih oko 1,8 miliona brojila koja nisu izbaždarena ili treba zameniti ili izbaždariti.

Povodom tedera za nabavku takozvanih pametnih brojila koji je raspisan prošle godine, on je rekao da ta taj tender traje već devet meseci i da mu se ne nazire kraj, iako je, kako je rekao, “situacija goruća”.

Prema rečima Jovanovića, pitanje je da li je ekonomski opravdano zameniti svih oko tri miliona mehaničkih brojila u Srbiji, posebno brojila u dalekim seoskim sredinama.

Direkor Agencije za energetiku Srbije Aca Vučković je rekao da je EU propisala da do 2020. godine treba da uvesti “pametna brojila”, ali, kako je istakao, uz napomenu da se to uradi ako analiza pokaže da je isplativo.

On je precirao da se to znaci da se brojilo menja samo kod potrošača kod kog je isplativo to uraditi i da svaka zemlja sama odlučuje koliki procnat mehaničkih brolila će zameniti pametnim, koja omogućavaju kontrolu potrošnje i daljinasko očitavanje.

Vučković je naveo da je “na nivou EU do sada zamenjeno tek 10 odsto brojila” i dodao da je do sada najviše uradila Italija, u kojoj su zamenjena skoro sva brojila.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunivić je ocenio da ništa do sada nije urađeno na nabavci novih brojila, iako je tender za 30.000 takvih brojila otvoren krajem prošle godine.

On je istakao da je nabavka pametnih brojila važna, jer će od 1. januara 2014. oko 4.800 preduzeća eletričnu energiju nabavljati na tržištu, kao i da će početkom 2015. na tržište izaći i građani.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!