Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Preko polovine strujomera...

Srbija:Preko polovine strujomera nebaždareno

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Gubici zbog nebaždarenih brojila za struju, kojih u Srbiji ima između 50 i 60 odsto, godišnje iznose oko 25 do 30 miliona evra, rečeno je danas na skupu o brojilima i liberalizaciji tržišta struje.

Ako je neko brojilo nebaždareno, to automatski ne mora da znači i da je neispravno, rekao je zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanovć, na skupu u organizaciji “Balkanmagazina”.

On je rekao da 1,8 miliona brojila treba baždariti, zameniti ili popraviti, jer su godišnji gubici struje oko dva odsto, zbog takvih brojila, kojima je istekao rok trajanja.

Jovanović je ukazao na problem što se stalno obaraju tenderi za nabavku takozvanih “pametnih brojila” sa daljinskim očitavanjem i ocenio da bi kompletna zamena sadašnjih brojila “pametnim”, ako je uopšte bude, mogla potrajati čitavu deceniju, jer je pitanje da li je to ekonomski opravdano za sve potrošače.

Tenderi padaju iz raznih razloga, proizvođači tvrde da su im nejasne tehničke specifikacije, a EPS je od decembra prošle godine uprostio te specifikacije, rekao je on i dodao da je cilj da samo cena bude ta na osnovu koje će se odlučivati od koga će EPS nabaviti brojila.

“I trgovci nam zagorčavaju život i žalbe su kod svakog tendera neminovne, što oteže postupak u nedogled,” rekao je Jovanović i dodao da novi zakon o javnim nabavkama nije mnogo doprineo povećanju efikasnosti u tom poslu.

Istakavši da se EPS ozbiljno priprema za otvaranje tržišta struje, on je poručio da je toj kompaniji mnogo važno da se ta pitanja uspešno reše, jer su stara mehanička brojila na štetu EPS-a i “sigurno mere manje od utrošenog”.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović apelovao je na EPS i proizvođače brojila da ubrzaju i završe postupak nabavke “pametnih brojila”, jer je to i u interesu države i potrošača, kao i da se energetski subjekti pripreme za novu fazu otvaranja tržišta struje od 2014. godine.

Moramo imati spremne merne uređaje i brojila jer je to, kako je rekao, važno i zbog predstojeće nove faze liberalizacije tržišta električne energije, od početka 2014. kada će se na slobodnom tržištu naći nešto manje od 35 odsto velikih i potrošača na srednjem naponu.

“U suprotnom se moraju preduzimati neke vanredne mere, ako se taj problem ne reši u nekom normalnom roku,” poručio je Trifunović.

On je napomenuo da su od kraja prošle godine otvorena četiri postupka za nabavku 30.000 brojila, kao i da je Elektrovojvodina u pregovaračkom postupku pokušala da nabavi 70.000 brojila, istakavši da ništa od toga još nije realizovano, kao ni kredit od EBRD-a za tu namenu vredan oko 40 miliona evra.

“To je vrlo problematična situacija, a takođe se ni baždarenja ne rade na vreme, a mnogim uređajima je istekao rok tarajanja,” rekao je on i ponovio da sve to državu i potrošače košta oko 25 miliona evra godišnje.

Trifunović je poručio da je spreman regulatorni okvir za novu fazu otvaranja tržišta struje, kada će se na tržištu naći oko 4.800 potrošača.

On je najavio da bi 11. oktobra trebalo da bude predstavljen izmenjeni zakon o energetici, koji predviđa primenu trećeg energetskog paketa EU, podsetivši da je u toku i javna rasprava o Strategiji razvoja energetike do 2025. sa projekcijom do 2030.

Pomoćnik ministra energetike je najavio do kraja godine krupne korake u reformi javnih preduzeća iz energetskog sektor.

Izvor RTV

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Zeleno svetlo za projekat vetra kompanije NERO Renewables

Projekat vetra u okrugu Buzau, koji je prvobitno bio namenjen za prenos obnovljive energije u Holandiju, dobio je odobrenje rumunske regulatorne agencije za vodu i energiju ANRE. Ovo je jedan od poslednjih koraka u procesu odobrenja investicije  a nosilac projekta sada mora...

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!