Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Šansa za domaću...

Srbija:Šansa za domaću pamet

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prošla godina bila je i proizvodno i finansijski veoma uspešna za „Elektroprivredu Srbije“. Proizvedene su rekordne 37,4 milijarde kilovat-sati. Tolika proizvodnja bila je nezamisliva pre 10 godina. A ni finansijski rezultat nije izostao.

Kriza s početka 2013. godine izbegnuta je hitnim merama i godina je završena sa plusom od 19 milijardi dinara. To je najbolji rezultat EPS-a u poslednjih sedam godina i EPS je po dobiti odmah iza „Naftne industrije Srbije“.

I zima, blaga i naklonjena energetskom sistemu, bila je veoma dobra za EPS. Trgovina nam je osvetlala obraz i EPS je grejnu sezonu završio kao veoma uspešan trgovac. Time je EPS potvrdio da može da bude veoma mudar igrač na tržištu i spreman za najkomplikovanije utakmice u evropskoj ligi, što je i cilj osnivanja privrednog društva „EPS Trgovanje“ u Sloveniji. Biće to prava šansa da domaća pamet pokaže šta sve ume u evropskom „dvorištu“.

Ipak, dobri rezultati ne dopuštaju vreme za spavanje. Pred rudarima, radnicima u elektranama i distribucijama je veoma zgusnuta remontna sezona. Treba sve stići do naredne grejne sezone.

Na kopovima „Kolubare“ i „Kostolca“ ovih dana počinju prvi remonti, a početkom marta krenula je i veoma zahtevna revitalizacija bloka B1 u termoelektrani „Kostolac B“. Sve što se na bloku B2 radilo tri godine, sada će biti urađeno do 1. decembra. Cilj je da se dostigne snaga od 350 megavata, kao što je urađeno i na bloku B2. Spremni su i kineski, a i naši radnici koji će učestvovati u ovom projektu. Ako sve bude išlo po planu, 1. decembra po evropskim standardima modernizovani blok B1 biće na mreži.

I u TENT-u se spremaju za veliki remont bloka A3, kojim će biti povećani snaga i efikasnost ovog bloka. Takođe, uveliko traju radovi u našoj najvećoj hidroelektrani, „Đerdap 1“, a posle uspešne revitalizacije HE „Bajina Bašta“, u toku su i pripreme za poslove na modernizaciji HE „Zvornik“.

Prošla godina bila je istorijska i po tome što je ukinut monopol na visokom naponu. Nastavak promena kao da je dobio na ubrzanju, jer i bez obzira na to što je od 1. januara otvoreno tržište za srednji napon, već za 1. jul najavljena je mogućnost apsolutne liberalizacije tržišta električne energije. Tako će i mali kupci i domaćinstva dobiti mogućnost da izaberu svog snabdevača, a veliki broj trgovaca moći će da ukrsti cenovna koplja sa EPS-om.

Sudeći prema najavama, i ova godina biće veoma značajna za EPS. Od 4. marta važi novi Statut JP EPS, a slede i izmene osnivačkih akata privrednih društava. Najavljen je i skori prelazak u akcionarsko društvo, jer je krajnje vreme da kompanija orijentisana ka tržištu izgubi predznak javnog preduzeća. Sledi i  početak reorganizacije EPS-a i uvođenje korporativnog upravljanja. Tada bi se, prema najavama prvog čoveka EPS, konačno znalo ko šta radi i za šta je odgovoran, a mnoge neracionalnosti bile bi ispravljene. Reorganizacijom bi trebalo da bude izbegnuto često prebacivanje „loptice“ odgovornosti.

Promene tek predstoje, a njih nose ljudi. Oni su najveća vrednost i snaga koja može da iznese te promene. Sa sposobnošću, znanjem i trudom zaposlenih u EPS-u, koji su decenijama pokazivali građanima i privredi Srbije da su najbolji kada je najteže, sigurno je da je svaki cilj dostižan.

Pred rudarima, radnicima u elektranama i distribucijama je veoma zgusnuta remontna sezona. Treba sve stići do naredne grejne sezone.

Izvor Kwh EPS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!