Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Protokol o izgradnji...

Srbija:Protokol o izgradnji TE-TO Novi Sad

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Vladi Srbije potpisan je protokol o rekonstrukciji i dogradnji Termolektrane-toplane (TE-TO) Novi Sad.

Protokol o ulaganju u rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog bloka za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Termolektrani-toplani (TE-TO) Novi Sad potpisan je danas u Vladi Srbije.

Protokol o pregovorima za zaključenje ugovora o zajedničkom ulaganju u TE-TO Novi Sad potpisali su v.d direktora EPS Aleksandar Obradović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik odbora direktora “Energije Novi Sad” Miloš Stojanović, i ovlašćeni predstavnici konzorcijuma ponuđača, Roland Tot i Pol Smit.

Konzorcijum ponuđača čine kompanije “METKA” iz Grčke, “GGE” iz Slovačke i “CJSC Optima Energostroy” iz Ruske Federacije.

Na konferenciji u Vladi Srbije je rečeno da je procenjena vrednost prve faze projekta 220 do 240 miliona evra, i da bi ona mogla biti završena za 20 do 24 meseca.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je prisustovala potpisivanju protokola, rekla je da očekuje da će se pregovori oko realizacije tog projekta završiti u martu i da bi do kraja aprila trebalo da bude potpisan ugovor.

Ona je navela da će se u aprilu znati kada će početi izgradnja i modernizacija postrojenja, i dodala da se nada da će to biti do kraja ove godine.

Ukazala je na značaj projekta za Novi Sad, koji će na taj način dobiti dovoljno električne i toplotne energije, ali i poručila da bi trebalo voditi računa da to bude ekonomski isplativo.

Ministarka je napomenula da je potpisivanje ovogo protokola dokaz njenih prethodnih najava da će 2014. godina biti obeležena investicijama u energetskom sektoru i podsetila da je prošle godine potpisan i ugovor za izgradnju nove termoelektrane u Kostolucu, čija izgradnja treba da počne ove godine.

Predviđeno je da TE-TO Novi Sad ima 400 megavata električne snage i 300 MW toplotne.

Ovim projektom dugoročno će se obezbediti ekonomski i ekološki održivo energetsko snabdevanje u široj zoni grada Novog Sada.

Izvor Tanjug

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!