Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Proizvodnja otkrivke i...

Srbija:Proizvodnja otkrivke i uglja u RB „Kolubara”, Iskopano 30,70 miliona tona lignita

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ostvaren prebačaj plana na uglju od 2,46 odsto. – Proizvedeno 69,34 miliona kubika otkrivke, što je 8,61 odsto više od godišnjeg plana. – U 2014. godini brojne aktivnosti za otvaranje novih kopova, PK „Radljevo” i Polja „G”, koji će u narednim decenijama biti garant kontinuiteta proizvodnje kolubarskog uglja

Rudari površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara”, najvećeg proizvođača uglja u Srbiji, u 2013. godini ostvarili su prekoplanske proizvodne rezultate. O proizvodnim rezultatima kolubarskih kopova u godini za nama i planovima za tekuću godinu razgovarali smo sa Mihailom Petrovićem, zamenikom direktora Rudarskog basena „Kolubara”.
Tokom prethodne godine, na četiri aktivna površinska otkopa, proizvedeno je 30,70 miliona tona uglja, što je 2,46 odsto više od godišnjeg plana (29,97 miliona) predviđenog elektroenergetskim bilansom. U prošloj godini, zabeležena je i prekoplanska proizvodnja otkrivke. Otkopano je i odloženo 69,34 miliona metara kubnih otkrivke, čime je plan (63,85 miliona) premašen za 8,61 odsto.

Proizvodnja kopova u godini za nama bila je neravnomerna. Najveća proizvodnja uglja i otkrivke ostvarena je na kopu „Tamnava-Zapadno polje”. Otkopano je 14,66 miliona tona lignita, što je 14,48 odsto više od planom predviđenih količina. U prošloj godini, rudari ovog kopa, otkopali su i odložili 33,11 miliona kubika otkrivke, odnosno 31,69 procenata više od plana.

Kako objašnjava Petrović, „Tamnava-Zapadno polje” i u 2013. godini zadržala je status nosioca proizvodnje kolubarskih kopova. Standardno dobri rezultati oba sistema za proizvodnju otkrivke ostvareni su i u prethodnoj godini, a zadržan je i trend visokog nivoa proizvodnje uglja.

Na površinskom kopu Polje „D” proizvedeno je 8,80 miliona tona lignita, čime je plan prebačen za 23,10 odsto, što je i najveći prebačaj plana proizvodnje uglja za prethodnu godinu. Prekoplanska proizvodnja od 6,56 procenata zabeležena je u segmentu otkopavanja otkrivke. Na ovom kopu je u 2013. godini proizvedeno 24,50 miliona metara kubnih otkrivke.

– Posle izlaska sistema za otkopavanje otkrivke na poziciji nekadašnjeg groblja u Vreocima, znatno su poboljšani uslovi za otkopavanje otkrivke na Polju „D” što se odrazilo na dobre proizvodne rezultate ovog kopa u 2013. godini. U maju je počela i proizvodnja uglja na ovoj poziciji čime smo osigurali neophodne količine lignita iz istočnog dela kolubarskog basena – naglašava Petrović.

Na najstarijem aktivnom kopu „Kolubare”, Polju „B”, proizvedeno je 2,71 miliona tona uglja, što je 54,13 odsto realizacije plana. U istom periodu, otkriveno je i odloženo 10,02 miliona kubika otkrivke, odnosno realizovano je 74,26 procenata plana.
Prema rečima zamenika direktora RB „Kolubara”, proizvodnja otkrivke na ovom kopu se ustalila u drugoj polovini prošle godine. Oba BTO (bager-traka-odlagač) sistema su u drugom delu godine radila stabilno, što će umnogome trasirati kontinuitet rada u 2014. godini.

Krajem 2013. godine počeli su radovi na premeštanju seoskog groblja u Baroševcu. Ovaj projekat je izuzetno bitan za razvoj kopa Polje „B/C”, jer je premeštanje baroševačkog groblja uslov da se olakšaju uslovi rada i otkopavanja uglja i otkrivke na ovom kopu.
Za potrebe prenosa posmrtnih ostataka sa groblja u Baroševcu i buduća sahranjivanja, sagrađeno je novo groblje na lokaciji Petkovača. Na starom groblju evidentirano je 1.658 grobnih mesta. RB „Kolubara” sklopila je ugovore sa JP KP „Lazarevac” o izvođenju ekshumacije, pogrebnog opremanja i prenosa posmrtnih ostataka na druga groblja. Urađen je i ugovor sa izvođačem radova za preseljenje i restauraciju spomen-obeležja, a u pripremnom periodu ispunjeni su svi pravni i administrativni zahtevi i propisi. Planirano je da proces preseljavanja groblja potraje nekoliko meseci.

Zaposleni na najmlađem kopu, PK „Veliki Crljeni”, u godini za nama, proizveli su 4,52 miliona tona uglja, tj. ostvareno je 90,60 odsto plana. Tokom prvih pet meseci prošle godine, otkopano je 1,69 miliona kubika otkrivke (76,87 odsto plana), a krajem maja završena je eksploatacija otkrivke na ovom ugljenokopu. Dinamika otkopavanja preostalih količina lignita u granicama ovog eksploatacionog polja će tokom ove i naredne godine biti usklađivana sa potrebama homogenizacije uglja proizvedenog na kopu „Tamnava-Zapadno polje”.

Dva od četiri površinska kopa, Polje „D” i „Tamnava-Zapadno polje”, već su u oktobru, odnosno novembru, ispunili godišnji plan. Bilans proizvodnje uglja za 2013. godinu, od 12,8 miliona tona na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje”, ispunjen je 21. novembra, 40 dana pre kraja godine. Zaposleni na ovom površinskom kopu, koji je okosnica proizvodnje RB „Kolubara”, početkom oktobra su ispunili i godišnji plan proizvodnje otkrivke od 24 miliona kubika. Krajem oktobra, dva meseca pre isteka godine, rudari površinskog kopa Polje „D” ostvarili su godišnji plan od 7,154 miliona tona uglja.

Prema planu za 2014. godinu elektroenergetskim bilansom je predviđena proizvodnja od 30,4 miliona tona lignita i oko 68 miliona kubika otkrivke na kolubarskim kopovima. U planovima razvoja rudarstva i energetike Srbije za naredne godine Rudarski basen „Kolubara” predstavlja elektroenergetsku sigurnost EPS-a.
Shodno planovima za održavanje postojećeg nivoa proizvodnje i ostvarenja veće produktivnosti, prave se i planovi za aktivnosti koje su preduslovi za održavanje kontinuiteta proizvodnih rezultata.

Predviđena je revitalizacija i modernizacija proizvodne opreme i mehanizacije na svim kopovima. Takođe, konstantno se radi na poboljšanju uslova rada zaposlenih na kopovima, kao i na povećanju bezbednosti radnika i opreme.
Bitan segment za razvoj kopova je i nabavka nove opreme. Na montažnom placu u toku je montaža novog bagera za potrebe kopa „Tamnava-Zapadno polje”, što je finansirao sam EPS.

Najveći pomak u nabavci nove proizvodne opreme u novijoj istoriji RB „Kolubara” je nabavka opreme i projekat homogenizacije uglja. Sve je finansirano  sredstvima iz „zelenog kredita”. Prvi „zeleni projekat” u RB „Kolubara”, pod nazivom „Unapređenje zaštite životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”, vredan je 182 miliona evra. Finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj sa 80 miliona, „KfW” banke sa 74 miliona i sopstvenim sredstvima „Elektroprivrede Srbije” od 28 miliona evra. Predviđeno je da se sve završi do kraja 2015. godine.

Kako ističe Petrović, ugovorena je nabavka rotornog bagera 6.600 i odlagača 8.500 za potrebe sistema za proizvodnju otkrivke na kopu Polje „C”. U 2014. godini planiran je početak montaže ove opreme. Uskoro će biti završeno i ugovaranje odlagača 12.000 za potrebe odlaganja međuslojne jalovine na kopu „Tamnava-Zapadno polje”.

Blagovremeno planiranje i realizacija strateških projekata za otvaranje novih kopova na kojima se ozbiljno radi u RB „Kolubara” osiguraće privrednom društvu lidersku poziciju u proizvodnji uglja i značajno mesto u održavanju elektroenergetskog bilansa Republike Srbije i u narednim decenijama.

Izmeštanja reka

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, preduslovima za proširenje kopova i otvaranju novih polja biće u ovoj godini intenzivirani poslovi druge faze izmeštanja reke Kolubare i reke Peštan. U značajnoj meri su urađeni pripremni radovi za izmeštanje reke Kolubare. Planirano je da se početkom ove godine radovi privedu kraju.

Pripreme u toku

U ovoj godini planiran je i završetak glavnih projekata za površinski kop „Radljevo” i Polje „G”, koji će u narednim decenijama biti garant kontinuiteta proizvodnje uglja u RB „Kolubara”. Predviđeno je da tokom 2014. godine počne realizacija procesa eksproprijacije i pripremni poslovi za organizovano preseljavanje domaćinstava Radljeva za potrebe otvaranja kopa „Radljevo” – rekao je Mihailo Petrović. Naglasio je da su za potrebe Polja „E” u toku pripremni poslovi izgradnje objekata industrijske zone, gde je planirano preseljenje objekata pogona „Pomoćna mehanizacija”, Upravne zgrade kopa Polje „E” i novog montažnog placa.

Izvor KWH EPS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!