Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Ministarka neće da...

Srbija:Ministarka neće da sluša žalopojke direktora EPS-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kako će se završiti sukob Zorane Mihajlović i Aleksandra Obradovića.

Tek što su se stišala javna prepucavanja između Zorane Mihajlović, ministarke energetike i Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa”, ovih dana na red dođe Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a, koji je na ovo mesto pre godinu dana došao na predlog SNS-a, čiji je ona visoki funkcioner. Ona, kao što je poznato, već odavno nije imala mnogo reči hvale za rad tog „svog” direktora, ali nije se odlučila za neki konkretniji potez.

Tako je krenulo i ovih dana. Reklo bi se o gotovo običnim stvarima o kojima resorna ministarka i „njeni” direktori treba da razgovaraju i da nađu zajedničko rešenje u korist, najpre građana, a ne njihovog javnog, političkog imidža.

Da čudo bude veće i ministarka i direktor EPS-a imaju isti stav o budućoj reorganizaciji EPS-a. Konačno na to ih obavezuje i odluka vlade od pre godinu dana da to javno preduzeće do kraja godine pređe u akcionarsko društvo. Godina je prošla, a taj posao nije završen. Zašto? Očigledno je da neko nije uradio svoj posao kako treba i da se oglušio o odluku vlade.

Direktor EPS-a tvrdi da bi čistom administrativnom odlukom ovo preduzeće preko noći postalo „ponos Srbije”, jer bi dnevno štedelo po 100.000 evra naših para. Godišnje 35 miliona evra, opet naših para.

Ako je to istina, onda se moramo zapitati – ko to radi u korist naše štete.

Obradović je u intervjuu „Politici” pre dva dana zamerio Ministarstvu energetike što godinu dana nije na dnevni red stavilo izmenu statuta EPS-a čime bi se rešilo pitanje upravljanja ovom firmom, a što bi dovelo do centralizovanja osnovnih funkcija u delu finansija, nabavki, planiranja… Na to ministarka kaže, da je jako lepo ako jedan čovek želi da kontroliše javne nabavke, ali da ona misli da to nije u redu.

Obradović objašnjava da sve to može da se promeni jednim potezom na papiru, Mihajlovićeva odgovora „da bi bilo dobro da je istina ako je samo problem papir koji treba da uradi Ministarstvo energetike, ali da postoje neki drugi problemi u Elektroprivredi”.

Upitana zašto se čeka godinu dana da se izmene statuta EPS-a nađu na dnevnom redu vlade, a zbog čega EPS, kako tvrdi Obradović, dnevno gubi 100.000 evra, Mihajlovićeva kaže, za naš list „da neće ništa više da komentariše na ovu temu”.

Ona je, međutim, juče ujutru tokom gostovanja na Televiziji Pink na pitanje ko je kriv za sve u EPS-u rekla „da žalopojke neće da komentariše”.

Promene ne znače centralizaciju samo javnih nabavki. Reč je o ličnom odnosu između direktora. Ne smetaju mu (Obradoviću) njegovih 14 pomoćnika, ali mu smetaju direktori privrednih društava koji su praktično na terenu i obavljaju svoju delatnost. To je nešto što mora da se prevaziđe, objasnila je Mihajlovićeva, reagujući valjda na ocenu Obradovića da nije šef svojim direktorima po vertikali.

Mihajlovićeva je istakla da direktor EPS-a mora da se bavi svojom firmom, te da ga u tome niko ne sprečava. Ona kaže da je potrebno malo više efikasnosti, rada, razgovora sa ljudima. To je ono što mora da radi dobar menadžer u EPS-u, te da on ima sve uslove da obavlja svoj posao.

Ministarka zamera EPS-u takođe što je predloženi rebalans plana ovog javnog preduzeća povećan za 15 milijardi dinara i pita zašto je tako veliki zahtev.

– U planu može da se napravi mala razlika od pet do 10 odsto gore ili dole, ali ne toliko. Dakle, ne možete da pravite plan i da prikažete jedan deo i da time naravno smanjite troškove održavanja, a imate enormne troškove od raznih konsultantskih usluga i svega drugog, a kada dođe kraj godine onda naprasno odlučite da uradite rebalans godišnjeg plana od 15 milijardi dinara, kaže ona.

Ministarka još dodaje da je Ministarstvo finansija poslalo ozbiljne primedbe na takav rebalans. To treba da bude tema onoga čime treba da se bavi direktor EPS-a, poručila je juče ona.

Epilog poslednje priče između ministarke i direktora EPS-a može se završiti i njegovom eventualnom smenom, ali i skidanjem onog V. D. ispred njegove sadašnje funkcije, budući da je raspisan konkurs za izbor prvog čoveka ovog javnog preduzeća.

Konkurs je, kaže Obradović, već završen i prema njegovim informacijama javilo se 80 kandidata.

– Prijavio sam se na konkurs, koji je prema raspoloživim informacijama jedan od najuspešnijih, s obzirom na broj zainteresovanih. Ministarka energetike ja dosta učinila za ovaj konkurs, tako da će vlada imati mogućnosti da izabere najboljeg za ovo mesto, zaključio je Obradović.

Ostaje, međutim, pomalo gorak ukus u ustima posle još jedne jalove rasprave ministarke i „njenih” direktora. Ako nisu za to mesto, što je glasala za njihov izbor i reizbor. Zašto ne pokrene inicijativu za njihovo razrešenje ako ne rade posao koji im je poveren, ali uz to i ona mora da podnese izveštaj građanima – šta je uradila sa svoje strane da ta preduzeća efikasnije rade. Javno prozivanje direktora to svakako nije.

Konačno – šta je to toliko komplikovano da statut budućeg EPS-a čeka godinu dana ne bi li stigao do vlade? Je li to problem direktora ma kako se on zvao i s koje god strane dolazio ili uobičajene procedure? Ili je u pitanju nešto drugo o čemu svi ćute. Građani i kupci struje to bi trebalo da znaju, jer i od toga zavisi cena struje koju plaćaju.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!