Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Iz Direkcije za...

Srbija:Iz Direkcije za proizvodnju električne energije u PD „TE-KO Kostolac“, Spremni za zimu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Svi urađeni remonti na svim blokovima u TE svrstavaju se u skraćene remonte, zato što su kapitalni remontni zahvati za blok A1 planirani za narednu godinu, a bloka A2 za 2015. godinu. – Prošlogodišnja revitalizacija bloka B2 donela je značajna tehnološka poboljšanja

Remonti na blokovima kostolačkih elektrana su završeni, tako da će predstojeći period biti obeležen stabilnom proizvodnjom električne energije u Termoelektranama „Kostolac A“ i „Kostolac B“. Kako je istakao Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije u PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, ovogodišnji remonti bili su skraćenog obima.
–Svi urađeni remonti na svim blokovima u našim termoelektranama svrstavaju se u skraćene remonte, zato što su planirani kapitalni remontni zahvati za blok A1 za narednu godinu i bloka A2 za 2015. godinu – kaže Stanojević. – Za narednu godinu predviđen je izuzetno značajan kapitalni remont bloka B1, koji će trajati više meseci.
Prošlogodišnja revitalizacija bloka B2 donela je značajna tehnološka poboljšanja i označila početak rada ovog postrojenja sa projektovanom snagom.
– Veliki remont na bloku B2  imao jeosnovni zadatak da dobijemo postrojenje koje će stabilno raditi sa povećanom snagom. Revitalizacija bloka B2  urađena je zajedno sa adaptacijom elektrofiltera, a u ovom remontu urađena su i dva velika tehnološka zahteva – objasnio je direktor Direkcije za proizvodnju električne energije. – Prvi je dokazivanje performansi elektrofiltera o emisiji čestica, dok je drugi veliki tehnološki zahtev bio dokazivanje performansi kotlovskog postrojenja, odnosno kapaciteta i finoće mlevenja u mlinovima. Nakon višemesečnih ispitivanja sada je i dokazano da elektrofilteri rade u skladu sa postavljenim zahtevima, a početkom ovog meseca urađena su merenja, za koja je bio zadužen Institut „Vinča“. Kapacitet mlina bio je iznad onog koji je trebalo da se pokaže. Finoća mlevenja je, takođe, blizu vrednosti koja je ugovorena, tako da smo konačno dokazali da je veliki remont bloka B2 u potpunosti uspešno završen.
Kada se radi o revitalizaciji bloka B2, treba reći da je reč o poduhvatu koji je trajao oko tri godine.
– Rekonstrukcija turbine donela je 30 megavata, ali je zatim trebalo srediti i ceo glavni pogonski objekat – rekao je direktor Stanojević. – Reč je o kotlovskim postrojenjima sa svojim nedostacima koji nastaju nakon godina rada na cevnom sistemu i svemu onome što se haba na liniji uglja. Na cevnom sistemu kotla je, takođe, zamenjen veliko deo, rađena je rekonstrukcija i samog dela odšljakivanja ispod kotla, kada je ugrađen novi tip rešetke za dogorevanje. Time je zaokružen proces rekonstrukcije turbine, nakon čega je usledilo podešavanje sagorevanja i rada bloka. To su zadaci za dobijanje stabilnog sagorevanja, upravljanja blokom i loženja u godinama koje su pred nama.
Sledeće godine startuje revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“. Složene tehnološke zahvate treba završiti u toku 2014. godine, što će iziskivati preciznu i pažljivo koordiniranu organizaciju radova.
– Blok B1 očekuje veliki remont u narednoj godini. Naš plan je da ova reviltalizacija, koja je na bloku B2 urađena tokom tri godine, bude završena u toku jedne godine – rekao je Stanojević. – Predviđeni su i veliki zahvati na turbogeneratorskom postrojenju. Potrudićemo se da u to uklopimo i blok trafoa. Uz sve to treba uključiti i delove kineskog paketa koji se odnose na postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova. Rok za ove radove je devet meseci, što znači da će dobra organizacija biti imperativ prilikom izvođenja ovih radova.
Prema mišljenju Zorana Stanojevića, realno je očekivati nadoknadu proizvodnje električne energije u kostolačkim energetskim postrojenjima, imajuću u vidu da postoji malo zaostajanje u ispunjavanju ovogodišnjeg plana.
– Određeno zaostajanje u proizvodnji električne energije postoji, pre svega zbog toga što smo na bloku B2 radili ispitivanja. Često smo išli sa redukovanom snagom, radili smo oko rešetke za dogorevanje, bilo je dosta grubog mlevenja uglja, pa se to odražavalo i na sam tok u loženju, zbog čega je jedan veći deo dolazio kao nesagoreli na rešetku, pa je tu bilo i mehaničkih oštećenja – naglasio je Stanojević. – Bilo je i manjih slabosti u konstrukciji, koje su uočene, a potom i zamenjene. Sve ovo pripada uhodavanju bloka i zato sada možemo reći da blok B2 jeste stabilan za zimski period koji nam predstoji. Naša procena je da ćemo imati veću proizvodnju od predviđene na ovom bloku, tako da ćemo uspeti da dostignemo to što smo propustili. Na bloku B1 su, takođe, zabeležena stajanja. Reč je o delovima postrojenja koji su predviđeni za  zamenu u revitalizaciji, a trenutno su rešivi u toku jednog dana. Bilo je problema sa rashladnom vodom iz jezera za hlađenje kondenzatora, što se odražavalo na vakuum, a to se prenosilo i na snagu bloka. Sada se temperatura smanjila i ulazimo u period sa povoljnijim vremenskim prilikama za rad naših postrojenja.

Pripreme za grejnu sezonu

Početak grejne sezone bliži se početku, a blagovremeno se rade svi neophodni procesi da bi sve proteklo bez problema, znajući da od elektrana u Kostolcu zavisi grejanje i Požarevca i Kostolca.
– Toplifikacija Kostolca i okoline, kao i grada Požarevca, oblast su našeg delovanja koja se radi prvenstveno zbog činjenice da blokovi TE i kop dovode do degradacije životne sredine – objasnio je Stanojević. – Služba za toplifikaciju radi u sastavu naše kompanije, ali dugoročno gledajući ova delatnost trebalo bi da posluje izdvojeno. Širenje toplifkacione mreže realizuje se prema određenim planovima, tako da funkcionisanje grejanja ni u jednom delu mreže ne bude dovedeno u pitanje. Zato nismo u mogućnosti da pozitivno odgovorimo na zahteve koji se tiču povećanja kapaciteta kod starih korisnika, koji su učestali u ovom periodu.

izvor; EPS/Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!