Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:„Elektroprivreda Srbije“ demantuje...

Srbija:„Elektroprivreda Srbije“ demantuje navode Saveta za borbu protiv korupcije o trgovini električnom energijom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Netačne tvrdnje Saveta za borbu protiv korupcije

„Elektroprivreda Srbije“ demantuje navode Saveta za borbu protiv korupcije o trgovini električnom energijom. Podaci koje je Savet za borbu protiv korupcije dobio od „Elektroprivrede Srbije“ apsolutno su tačni, što tvrdimo i posle naknadno sprovedene provere tih podataka.

EPS je u periodu 2010. – 2012. godine imao obavezu da snabdeva sve kupce električne energije u Srbiji i da izvršava isporuke električne energije po dugoročnim ugovorima (sa EP Crne Gore).

Potrošnja  kupaca u Srbiji je značajno veća tokom grejne sezone i prevazilazi proizvodne mogućnosti elektrana EPS-a. Tada EPS mora da kupuje energiju. Van grejne sezone prozvodni kapaciteti imaju višak u odnosu na potrošnju tako da se električna energija mora prodavati na tržištu ili se preliva voda na hidroelektranama.

Cena električne energije se formira na tržištu  na osnovu ponude i potražnje i tokom grejne sezone cena je znatno veća nego van grejne sezone.

Zbog ovih okolnosti EPS je doveden u poziciju da mora da kupuje električnu energiju kada je energija skuplja na tržištu, a da je prodaje kada je jeftnija na tržištu.

EPS je kupovao električnu energiju na tržištu  u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama a što je potvrđeno prilikom kontrole Državne revizorske institucije za 2011. i 2012. godinu. Primenjujući Zakon o javnim nabavkama jedini kriterijum za izbor ponuđača je bila minimalna cena električne energije kada je EPS kupovao električnu energiju.

Stav da je EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra zbog razlike u ceni nije relevantan niti precizan, jer razlika u ceni nije ostvarena pri kupovini i prodaji u istim tržišnim periodima.

Stav da je razlika u ceni kojom je EPS trgovao omogućila licenciranim trgovcima prihod od  49.436.019,80 evra nije tačan, jer nije im EPS omogućio razliku u ceni, već tržište električne energije, odnosno činjenica da su trgovci prodavali EPS-u kada je imao manjkove i kada je cena bila veća, a kupovali od EPS kada je EPS imao viškove kada je cena na  tržištu manja.

Finasijski gubitak za period od 2010. do 2012. godine po EPS je nastao zbog činjenice da proizvodni sektor EPS ne može da odgovori potrebama za električnom energijom u Srbiji tokom grejne sezone, a ne zbog poslovnih odluka za kupovinu i prodaju energije.

Razlike u podacima o količinama električne energije u pasusima 4. i 6. iz Saopštenja Saveta za borbu protiv korupcije o Izveštaju o trgovini električnom energijom nastale su usled netačnog tumačenja podataka iz tabela koje je dostavilo Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“, Javno preduzeće „Elektromreža Srbije“ i Uprava carina zato što se brojke u tabelama ne odnose na iste pojmove. Zbog toga su i brojke o izvozu i uvozu sasvim različite. Direktnim poređenjem ovih brojki nije moguće uraditi tačnu analizu i zato izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije nije tačan.

EPS ukazuje da tvrdnja Saveta da se podaci EPS-a i EMS-a ne slažu poseldica toga što podaci EMS-a sadrže pored podataka o prekograničnom uvozu i izvozu i podatke o količinama koje je JP EPS uvezao i izvezao po Dugoročnim Ugovorima o Poslovno -Tehničkoj Saradnji (DPTS) sa Elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske koji nisu komercijalnog već tehničkog karaktera.

Izvor EPS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!