Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Ziđin planira...

Srbija: Ziđin planira gradnju solarne elektrane od 100 megavata

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor proizvodnje u kineskoj kompaniji Ziđin koper Srbija Jovica Radisavljević izjavio je da je plan da se u narednih deset godina u tri faze izgradi solarna elektrana i da 2033. godine proizvodnja električne energije bude oko 100 megavata, saopštila je ta kompanija.

On je rekao da će se istovremeno smanjivati i emisija ugljenika za 175.000 tona godišnje.

Ziđin koper je, kako je navedeno, uskladio poslovanje sa Zakonom o klimatskim promenama i Strategijom niskougljeničnog razvoja (CBAM), ali i sa standardima EU i njenim naporima ka zelenoj energetskoj tranziciji i dostizanju ugljenične neutralnosti do 2050. godine.

Kompanija aktivno učestvuje u sprovođenju mera za smanjenje i ublažavanje dejstva klimatskih promena nastalih zbog emisija CO2 i gasova sa efektom staklene bašte (GHG), sa ciljem da maksimum emisije ugljen-dioksida dostigne u narednih pet godina (do 2028.) i neutrališe emisiju do 2050.

“Zato se od ove godine u svim pogonima Ziđin kopera prikupljaju podaci, neophodni za izradu Elaborata za modelovanje emisije CO2, nastale kao posledica rudarskih i metalurških aktivnosti”, navedeno je u saopštenju.

Šefica Sektora zaštite životne sredine Mirjana Marić rekla je da se taj dokument izrađuje u saradnji sa ekspertima Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta u Beogradu, sa namerom da se utvrde najveći emiteri ugljen-dioksida i nakon toga izradi Plan za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije u kompaniji.

“Ziđin koper je obavio tehničku rekonstrukciju u svim rudnicima i u topionici i zamenio opremu sa niskom stopom efikasnosti, a velikom potrošnjom električne energije”, rekla je Marić.

U topionici su, kako je rekla, implementirane nove tehnologije koje će umesto mazuta, nafte i drugih fosilnih visokougljeničnih goriva koristiti prirodni gas, ćime će se značajno smanjiti emisije GHG, a rekultivacijom degradiranih površina, zasnivaju se šume koje će procesom fotosinteze indirektno doprinositi uklanjanju dela već emitovanog ugljen-dioksida iz atmosfere.

Marić je rekla da će kompanija nastaviti da ulaže u projekte koji imaju za cilj unapređenje stanja životne sredine i doprinose globalnoj borbi protiv klimatskih promena, jer će svojim aktivnostima nastojati da podrži zelenu energetsku tranziciju Srbije.

“Ubrzaćemo i izgradnju po projektima za objekte koji koriste fotonaponske sisteme i izvore obnovljive energije i završićemo prvu fazu izgradnje fotonaponskog sistema za snadevanje elektrčnom energijom kapaciteta 9,9 megavata”, rekla je Marić i dodala da se priprema dokumentacija za gradnju solarne elektrane, prenosi Novi Magazin.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX dostigla 27,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX u ponedjeljak, 5. aprila, iznosila je 27,77 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od 24,8 do 27,6 evra po MWh. Na CEEGEX unutardnevnom tržištu poslednja...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...

Evropa: TTF gasni fjučersi dostigli nedeljni minimum od 26 evra/MWh

  Gasni fjučersi TTF na tržištu ICE za mesec unapred, u ponedeljak, 1. aprila, dostigli su nedeljnu maksimalnu cenu poravnanja od 27,34 evra/MWh. U utorak i sredu cene su pale. U sredu, 3. aprila, cena od 26,05 €/MWh predstavljala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!