Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Ziđin planira...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina postane najveći unutar korporacije na evropskom nivou.

“Naš cilj za narednih pet godina je da Srbija postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi. Budući da su naši glavni rudnici u Boru i Majdanpeku, postizanje ovog cilja imaće veliki uticaj na ekonomiju i društvo u Borskom okrugu”, poručio je Đinhe.

U septembru prošle godine Ziđin Majning Grupa i ministarka za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović Handanović potpisali su memorandum kojim je korporacija potvrdila nameru da investira 3,8 milijardi dolara u Srbiji, a Đinhe ističe da će ulaganja ipak biti veća.

“Buduće investicije Ziđina biće usmerene na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i zlata od 700 do 800 tona. Kompanija planira da poveća godišnji kapacitet srpskog projekta na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi”, poručio je Đinhe.

Ono što ometa dalji razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku, prema njegovim tvrdnjama, jeste loša infrastruktura, nedostatak podrške lokalnog stanovništva i sporo dobijanje dozvola od Vlade Srbije.

“Nedostatak električne energije je jedan od faktora koji ometa proizvodnju”, rekao je Đinhe novinarima iz Srbije, koji su u sedmodnevnoj poseti Kini s ciljem da upoznaju moderno i zeleno rudarstvo Ziđin Majning Grupe.

Istakao je da će novim ulaganjima, do 2030. godine, nastojati da ostvare duplo veću proizvodnju u rudnicima u Boru i Majdanpeku.

“Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjih planova. Cilj nam je da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike”, kazao je Đinhe.

Đinhe je istakao da su oni u svojim rudnicima u Kini započeli testiranje električnih kamiona, kao i da će, ukoliko se testiranja pokažu uspešnim, iste kamione primeniti i u rudnicima u Srbiji.

“Električni rudarski kamioni ne samo da su ekološki prihvatljiviji već su i relativno nižih troškova rada”, kazao je Đihne.

Prošle godine, Ziđin je proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata u Srbiji ispunjavajući prvu fazu izgradnje, prenosi Tanjug.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!