Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Vlada planira...

Srbija: Vlada planira da u sistem uključi još 1.300 “zelenih” MW – Objavljen detaljni plan aukcija za struju iz vetro i solarnih elektrana do 2025.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Srbije usvojila je Plan sistema podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije za period 2023-2025. Plan je fokusiran na tehnologije proizvodnje električne energije iz vetroelektrana i proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana.

U planu nema podsticanja izgradnje malih hidroelektrana u trogodišnjem periodu, zbog, kako se navodi u obrazloženju, izazova u vezi sa pitanjem njihove ekološke prihvatljivosti.

Ukupan kapacitet za koji se može steći pravo na podsticaje u sistemu tržišne premije u periodu od naredne tri godine iznosi 1.000 MW za tehnologiju vetroelektrana i 300 MW za tehnologiju solarnih elektrana.

Prve aukcije u drugom kvartalu 2023.

Predviđeno je da se prve aukcije za dodelu tržišne premije održe u drugom kvartalu 2023. godine za 400 MW kapaciteta vetroelektrana i 50 MW kapaciteta solarnih elektrana.

Naredne aukcije za dodelu tržišne premije će se održati u prvom kvartalu 2024. godine, gde će kvota aukcije iznositi 300 MW za vetroelektrane i 100 MW za solarne elektrane, i u prvom kvartalu 2025. godine, gde će kvota aukcije iznositi 300 MW za vetroelektrane i 150 MW za solarne elektrane.

Prve aukcije u ovoj godini biće sprovedene u klasičnoj i jednostavnijoj formi, gde se podsticaji dodeljuju na osnovu finansijske ponude.

Plan je, kako se navodi da buduće aukcije uključe i druge kriterijume, poput spremnosti proizvođača da električnu energiju ponude garantovanom snabdevaču za potrebe garantovanog snabdevanja domaćinstava i malih kupaca ili drugom krajnjem kupcu kroz direktan ugovor o otkupu obnovljivih izvora energije, čime će se obezbediti da korisnici podsticaja prodaju električnu energiju u Srbiji za potrebe građana i privrede.

– Uzimajući u obzir vremenski rok između sprovođenja aukcije i puštanja u rad proizvodnog kapaciteta za koji se na aukciji stekne pravo na podsticaje, a koji je specifičan za svaku vrstu tehnologije, u narednom periodu od tri godine, očekuje se da će u prvom kvartalu 2025. godine biti pušten u rad kapacitet solarnih elektrana koji stekne pravo na podsticaje na prvoj aukciji (50 MW), dok se u četvrtom kvartalu 2025. godine očekuje da će u rad biti puštena većina kapaciteta vetroelektrana koje steknu pravo na podsticaje na prvoj aukciji (300 MW), kao i većina kapaciteta solarnih elektrana koji steknu pravo na podsticaje na drugoj aukciji (50 MW) – navodi se.

Elektrane na biogas nisu obuhvaćene Planom jer su trenutno za 68,26 MW rezervisane fid-in tarife čija se realizacija očekuje do kraja 2025. godine, što će u slučaju realizacije sa postojećim kapacitetom od 28,48 MW obezbediti skoro 100 MW kapaciteta iz ove tehnologije.

Ovo je, kako se navodi, više nego dovoljno imajući u vidu da je trenutno fid-in tarifa za električnu energiju proizvedenu u biogasnim elektranama veoma visoka i iznosi 200 €/MWh, pa bi dodatno podsticanje biogasnih elektrana moglo da dovede do prekomernog opterećenja sistema podsticaja.

Planom nisu predviđene aukcije ni za ostale tehnologije poput elektrana na biomasu, geotermalne i druge elektrane, imajući u vidu da nema projekata koje bi postupak učinile konkurentnim.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Grčka: RWE i PPC obezbedili finansiranje za solarne projekte od 691 MW

Nemačka energetska grupacija RWE i grčka elektroprivredna kompanija PPC obezbedile su finansiranje za izgradnju solarnih parkova od 691 MW/730 MWp u Grčkoj. Portfolio uključuje četiri projekta koji će dobiti sredstva iz Fonda za oporavak i otpornost zemlje (RRF) i dodatne bankarske kredite, saopštio...

Rumunija: ČEZ Grupa postaje EVRYO Grupa

ČEZ Grupa u Rumuniji najavila je proces rebrendiranja putem kojeg će promeniti ime u EVRYIO Grupu. Novi identitet „ističe posvećenost grupe zelenoj budućnosti i stavlja dobrobit ljudi, zajednica i cele planete u centar svih aktivnosti", saopštila je kompanija. U Rumuniji smo...

Rumunija: Solarealize i EDPR će instalirati solarne parkove od 840 MWp

Kompanije sa sedištem u Portugalu, Solarealize i EDP Renewables, planiraju da razviju u Rumuniji solarne projekte kapaciteta 840 MWp . Većina projekata je već dobila dozvole za priključenje na elektroenergetsku mrežu. EDP Renewables je treći najveći investitor u sektoru zelene energije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!