Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSpecijaliSrbija rudarstvo: Rakita...

Srbija rudarstvo: Rakita Freeport zadovoljna rezultatima busenja na projektu Cukaru Peka

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompanija “Rakita eksplorejšn” iz Bora je u jednoj od bušotina na Čukaru Peki, u istočnoj Srbiji, pronašla sadržaj bakra 0,91 odsto i zlata 0,26 grama po toni.

To je saopšteno iz te kompanije koja je, kako se navodi, veoma ohrabrena rezultatima istraživanja.

Osam bušilica je trenutno u radu na projektu Čukaru Peki, a tri na dubini od 2.200 metara, što je, kako procenjuju u toj kompaniji, najdublja istražna bušotina ikada izbušena u Evropi na istraživanju ležišta metaličnih mineralnih sirovina.

“Veoma smo ohrabreni ovim preliminarnim rezultatima dobijenim istražnim bušenjem, ali kao i sa svakim novim nalažištem, dosta dodatnog istraživanja je potrebno da bi se utvrdila izvodljivost ovog projekta, kao i da bi se donela odluka da li je moguće da projekat Čukaru Peki postane rudnik”, izjavio je direktor Rakita eksplorejšna Dejan Koželj.

“Rakita eksplorejšn” Bor u trećem kvartalu ove godine uspešno je završila 12.103 metara istražnog bušenja, a očekuju se laboratorijski rezultati iz još četiri bušotine koje su već završene.

Na toj lokaciji od početka ove godine ukupno je urađeno 21. 921 metar istražnog bušenja, a od pronalaska ležišta 2012. 85.338 metara, navodi se u saopštenju.

U poslednjem tromesečju ove godine planirano je 12.150 metara istražnog bušenja, od čega 6.650 metara bušenja gornje zone i 5.500 metara donje zone.

Projekat istraživanja rude bakra i zlata na Čukaru Peki u istočnoj Srbiji predstavlja zajedničko ulaganje između kompanija “Freeport McMoRan Exploration Corporation“ (‘Freeport’) i Reservoir Minerals Inc.(‘Timok Project’).

Ležište bakra i zlata na lokaciji Čukaru Peki pronađeno je 2012. godine. Istražnim bušenjem nastavljaju da se potvrđuju ohrabrujući rezultati, i podaci dobijeni bušenjem i studijima u drugim oblastima projekta, će biti korišćeni da se utvrde tehničke mogućnosti i ekonomska isplativost gornje i donje zone ležišta.

Pet mašina za istražno bušenje trenutno radi bušenje bogate mineralizacije gornje zone radi potvrde o količini, kvalitetu rude i kontinuitetu mineralizacije koja bi dala ohrabrenje za naredne faze istraživanja. Rezultati dobijeni tokom istražnog bušenja u 2015. godini su u skladu sa prethodno dobijenim rezultatima iz gornje zone.

Izrada tehničkih studija su u toku, kako bi se prve faze istraživanja završila u prvoj polovini 2016. godine.

Ležište Čukaru Peki je deo zajedničkog projekta Timok, čiji je vlasnik kompanija Rakita eksplorejšn Bor u kojoj Freeport ima 55 odsto udela, a 45 odsto je u vlasništvu kompanije Reservoir Minerals iz Vankuvera u Kanadi.

Freeport je izvođač projekta i trenutno glavni finansijer sa 100 odsto ulaganja i nakon završetka studija izvodljivosti postaće vlasnik 75 odsto udela u kompaniji Rakita Exploration.

Kompanija Freeport McMoRan Exploration je deo korporacije Freeport McMoRan Inc., koja je jedna od vodećih međunarodnih kompanija koja je se bavi prirodnim resursima sa sedištem u Finiksu, SAD.

Freeport McMoRan je najveći svetski proizvođač molibdena i drugi najveći proizvođač bakra na svetu sa rudnicima na pet različitih kontinenata i sa više 35.000 zaposlenih.

Osim projekta u Srbiji, Freeport ima i druge kapacitete u Evropi poput topionice bakra i fabrike za preradu molibdena i kobalta u Španiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Finskoj.

Reservoir Minerals Inc. je međunarodna kompanija za geološka istraživanja sa sedištem u Vankuveru, Kanada. Reservoir Minerals ima projekte istraživanja bojenih i plemenitih metala u Evropi i Africi

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!