Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Putniković -...

Srbija: Putniković – bilo bi dobro da se izgrade nova gasna skladišta

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Urednica portala “Energija Balkana” Jelica Putniković ocenila je da Srbija ima dovoljne količine gasa i struje, kao i da je povećanje potrošnje gasa u privredi iniciralo da se obezbede dodatna skladišta koja će garantovati ostvarenje ugovorene prizvodnje.

“Mi prema Mađarskoj imamo stari gasovod kod Horgoša kojim je nekada stizao gas iz Rusije, i tu je, takođe, moguće dopremanje nekog drugog gasa. Srbija ima mogućnosti da se obezbedi ukoliko dođe do problema sa snabevanjem ruskim gasom preko Turskog toka“, rekla je Putniković za Tanjug.

Ona je ocenila da je Azerbejdžanu u interesu da proda veće količine gasa, ali da je pitanje koliko na tom gasnom polju ima dodatnih i slobodnih količina.
“Bilo bi dobro da se izgrade nova gasna skladišta u Srbiji, pošto ćemo pored energetske sigurnosti biti u situaciji da trgujemo. Imamo jednu gasnu konekciju koja je produžetak turskog toka preko Bugarske, kao i gasna konekciju Niš-Dimitrovgrad-Subotica koja bi trebalo da profunkciniše do kraja godine kao što je najavljeno”, istakla je ona.
Putniković je podsetila i na izgradnju LNG terminala “Aleksandropolis” kod Soluna preko koje će stizati određene količine gasa, koji će Srbiji obezbediti diversifikaciju izvora.

Odgovorajući na pitanje o održivosti aktuelne cene energenata, Putniković je ocenila da ona ne podmiruje nabavnu cenu uvoznog gasa, te da je država na taj način izašla u susret građanima i privredi.
”Mi smo se kao potrošači razmazili, pošto imamo najjeftinije energente, a pritom smo i manje energetski efikasni. Da se ranije počelo pričati o energetskoj efikasnosti mnogi od nas bi u svojim domovima napravili potrebne investicije kako ne bismo grejali ulicu. Prošle zime su sve zemlje u Evropi nastavile da kontrolišu cene energenata, a šta će biti sa cenom naredne zime zavisi puno od rata u Ukrajini i potrošnje energenata u Kini”, rekla je ona.

Putniković je istakla da se nada da neće doći do novih poskupljenja energenata.

“Ako pričamo o energetskoj stabilnosti, moramo voditi računa o tome da imamo uspešne državne firme EPS i Srbijagas”, rekla je ona, prenosi Euronews Srbija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Srbija: Novi gasovod plaćen 94 miliona evra ali pitanje je ima li Azerbejdžan dovoljno gasa

Novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske zavšen je ovih dana, a u njega je uloženo blizu devet miliona evra više od planiranog novca, kako bi se obezbedila sigurnost u snabdevanju gasom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da Azerbejdžan, od kog...

Bugarska: Gas poskupljuje za 6,5% u decembru

Bugarska komisija za energetiku i vodu odobrila je povećanje cene prirodnog gasa za decembar od 6,5 odsto, koliko je i predložio javni snabdevač Bulgargaz. Veleprodajna cena gasa iznosi 44,7 evra/MWh, bez PDV-a i akciza. Bugarska će se snabdevati gaso iz...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!