Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSrbija povlašćena kod...

Srbija povlašćena kod Gasproma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Direktor Jugorosgasa Vladimir Koldin kaže da Srbija ima povlašćen status kao kupac prirodnog gasa od ruskog Gasproma.

Koldin je precizirao da se povlašćeni položaj ogleda u tome što ugovorom o isporuci gasa nije predviđeno plaćanje penala na naručene, a nepreuzete količine gasa, što je inače uobičajena praksa prilikom sklapanja ugovora o isporuci gasa u zemlje zapadne Evrope.

On nije precizirao da li će biti poskupljenja gasa, istakavši da je njegova cena u Srbiji definisana ugovorom i određuje se na osnovu formule koja prati kretanje cena naftnih derivata na svetskom tržištu, a cene se kvartalno usklađuju.

Ruski Gasprom je najavio povećanje cene gasa za Evropu na 352 dolara za 1.000 kubnih metara, što je za 46 dolara ili 14 odsto više od cene po kojoj je isporučivao 2010. godine.Prirodni gas, koji se iz Rusije doprema gasovodom u Srbiju, obezbeđuje se na osnovu potpisanih ugovora o isporuci gasa između preduzeća Gasprom eksporta, Jugorosgasa i Srbijagasa.

Jugorosgas je ćerka firma Gasproma u kojoj većinski udeo ima ruska kompanija, a manjinski Srbijagas i od koje Srbija kupuje ruski gas.

Koldin je najavio da će preduzeće Jugorosgas do sledeće grejne sezone završiti deonicu magistralnog gasovoda MG-11 od Niša do Leskovca.

Do sada je izgrađena deonica gasovoda od Leskovca prema Nišu od 35 kilometara, a, izjavio je Koldin i podsetio da taj magistralni gasovod gradi zajedničko srpsko-rusko preduzeće Jugorosgas, na relaciji Niš -Leskovac-Vranje.

Koldin je izrazio očekivanje da će izgradnja gasovoda MG-11 omogućiti razvoj gradova koji se prostiru uz trasu tog gasovoda i privući strane investitore, kojima će na taj način biti omogućeno da budu potrošači prirodnog gasa. On je kazao da se paralelno sa izgradnjom magistralnog gasovoda gradi i gradska gasovodna mreža u Leskovcu, a rešavaju se i pravno-imovinski odnosi na trasi gasovoda Leskovac-Vranje.

U opštini Niš, i pored toga što su poštovane sve zakonom propisane procedure, radovi ne mogu da počnu zbog teškoća u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, napomenuo je Koldin.

Zbog društvenog značaja izgradnje magistralnog gasovoda MG-11 i gasifikacije gradova na jugu Srbije, očekujemo podršku lokalnih vlasti i razumevanje vlasnika, preko čijih će zemljišnih parcela proći taj gasovod uz, kako je rekao, “pravičnu nadoknadu”.

Izvor B92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!