Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Postrojenje za...

Srbija: Postrojenje za odsumporavanje na TENT A pušteno u probni rad nakon ulaganja od 215 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka u termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu svečano je danas pušteno u probni rad.

Ovaj projekat vredan je 215 miliona evra i finansiran je iz kredita japanske Agencije za međunarodnu saradnju.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da se ovim postrojenjem smanjuje emisije sumpordioskida za 30 odsto, dok će se značajno smanjiti i emisije praškastih materija.

„Obrenovac, Beograd i okolina time će imati značajno kvalitetniji vazduh. Termoelektrana sada može da se meri sa bilo kojom u Evropi i svetu”, rekla je ministarka.

Odsumporavanje se odvija vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč, a proizvod toga će biti gips, što će doprineti razvoju cirkularne ekonomije, dok predstavnici EPS-a veruju da će godišnja proizvodnja gipsa biti 500 miliona tona.

Đedović Handanović je rekla da će upravo stvaranje gipsa doprineti dodatnom prihodu našoj zemlji.

Dodala je i to da je taj projekat rezultat sinergije japanskih i srpskih stručnjaka.

Da je u pitanju najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope smatra ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vujović je rekla da će se ovim postrojenjem rešiti problem aerozagađenja, a da će se istovremeno produžiti radni vek elektrane.

„Ovaj projekat je ključan uspeh za unapređenje životne sredine” rekla je Vujović i napomenula je da je korišćena najsavremenija japanska tehnologija i da je sve rađeno po evropskim i svetskim standardima.

Istakla je da je zaštita životne sredine prioritet u radu vlade i očekuje da će se tako nastaviti i kada se formira nova izvršna vlast, prenosi Tanjug.

V.d. direktora EPS-a Dušan Živković kaže da su se izgradnjom ovog postrojenja emisije štetnih gasova usaglasile sa evropskim standardima i domaćim propisima.

„Emisiju sumpordioskida smanjili smo na ispod 200mg po kubnom metru u odnosu na zakonom propisanih ispod 400mg, dok je emisija praškastih materija smanjena na ispod 20mg po metru kubnom”, rekao je Živković i podsetio da se isto postrojenje gradi i u TENT B, a da se kraj radova očekuje sledeće godine.

Time će se staviti tačka na emisije štetnih gasova na svim velikim postrojenjima EPS-a, istakao je Živković.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Japana, Taniguči Noriaki, zamenik generalnog direktora „Micubiši pauera” (Mitsubishi Power) i Osaka Jasuši, zamenik ministra spoljnih poslova Japana.

Osaka, kojem je ovo prva poseta Srbiji, istakao je da je u postrojenje ugrađena japanska tehnologija i znanje koje se sticalo kada se njegova zemlja borila protiv zagađenja.

On je podržao put Srbije ka dekarbonizaciji i izrazio uverenje da će ovaj projekat značajno uticati na zdravlje ljudi.

„Ovaj projekat je simbol prijateljstva naše dve zemlje kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima iz Japana koji su prošle godine završili rad”, rekao je Osaka, prenosi Politika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...

Srbija: Više od trećine struje dobijamo iz zelenih izvora

Više od 35 procenata električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora energije, pre svega iz hidropotencijala jer Đerdap i ostale velike hidroelektrane daju značajne kapacitete, tako da ima prostora za napredak u solaru i vetru, rekla je za RTS direktorka...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!