Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Od danas...

Srbija: Od danas se u troši skuplja struja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Struja u Srbiji od danas 1. septembra je skuplja. Političari apeluju na štednju, čuju se optužbe na račun EPS-a… EPS, znaju to i vrapci na grani, ispunjava zahteve iz Nemanjine. A tamo još nije završena strategija razvoja energetike, što je trebalo uraditi do kraja prošle godine. To je posao pred državom čim se formira nova vlada. Ako hoćemo da sačuvamo energetsku nezavisnost. Jer, najskuplje je ono čega nema.

Od danas se u Srbiji troši skuplja struja, prenosi portal Plodnazemlja.com

Za domaćinstva i male kupce kilovat-čas električne energije je, u proseku, skuplji 6,5 odsto. Potrošači iz kategorije privreda, takozvano komercijalno snabdevanje, megavat-čas će umesto 75 evra ubuduće plaćati 95. A po preporuci Vlade Srbije EPS će od 1. septembra ugovarati specijalnu cenu od 86,13 evra po MWh sa organizacijama iz sektora odbrane.
Nova cena za potrošače na rezervnom snabdevanju biće 123,5 evra i Vlada Srbije preporučuje da se ona primenjuje od 19. novembra.

Zvanično, nove cene za domaćinstva odobrava AERS (Agencija za energetiku Republike Srbije), odgovarajući na zahtev Elektroprivrede Srbije.

Ceh će platiti energetske kompanije

U zbilji cene struje, kao uostalom i gasa i određenih vrsta naftnih derivate odobrava Vlada Srbije.

Vrh države doneo je odluku da, uprkos astronomskim cenama energenata na evropskom i svetskom tržištu, standard građana i nacionalnu ekonomiju zaštitit cenama koje su daleko niže od aktuelnih u okruženju i Evropi. Ceh će platiti energetske kompanije, pre svega EPS i Srbijagas. Ono što ove dve kompanije ne budu mogle da „pokriju” na kraju će platiti svi građani Srbije – iz državnog budžeta.

Da bi smanjila taj trošak, pre svega u sektoru elektroenergetike, država je pozvala na štednju. Državne institucije i građane. Mogućnost da i firme, koje do Nove godine imaju cenu koja je umnogome niža od cene koju plaća njihova konkurencija u drugim zemljama, prištede, počnu racionalno I energetiki efikasno da se ponašaju gotovo da se i ne pominje.

Građanima se obećavaju povlastice (manji računi), ako smanje potrošnju. Preporučuju se i načini kako da smanje potrošnju električne energije. Neki stručnjaci ukazuju da bi i privreda mogla da smanji potrošnju, da je prekomponuje od termina takozvane prve smene u večernje ili noćne sate. Ali, iz države stižu poruke da je jeftina struja za privredu argument investitorima, posebno inostranim, da mogu da računaju na jeftinu struju.

Čuju se, naravno, i kritike na račun EPS-a, zbog greški sa otvaranjem novih kopova uglja i nedovoljnog ulaganja u obezbeđivanju dovoljnih količina lignite za rad termoelektrana. Opravdane.

Nema novih kapaciteta

Ali, i neopravdane – zašto nije već duže od tri decenije izgradio nijedan novi kapacitet.

Tu poliitičari i bukvalno dobijaju amneziju i zaboravljaju da su oni, kada su bili na vlasti – a na državnom tronu su se u prethodne tri decenije izmenjali svi – propustili da, upravljajući EPS-om kao državnim preduzećem donesu adekvatne odluke o remontima, otvaranju novih kopova i izgradnji novih kapaciteta. Jer, poslovodstvo EPS-a, znaju to i vrapci na grani, ispunjava zahteve iz Nemanjine. A tamo još nije završena strategija razvoja energetike, što je trebalo uraditi do kraja prošle godine. To je posao pred državom čim se formira nova vlada.

To, naravno, ne oslobađa ključne ljude u poslovodstvu ovog javnog preduzeća odgovornosti. Treba, naime, da i sami ukažu političarima da puste struku da radi svoj posao. I da, ako ne naiđu na podršku u vlasti ukažu političarima da energetika nije sektor sa kojim se država sme igrati. Samo tako će Srbija sačuvati energetsku nezavisnost. I moći da određuje cene kilovata manje od tržišnih.

Jer, najskuplje je ono čega nema, prenosi Bif.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rio Tinto objavio nacrt studije o proceni uticaja projekta Jadar

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu na kojima su radili nezavisni stručnjaci pokazuju da se Projekat „Jadar” može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU Kompanija Rio Tinto je na sopstvenu...

Srbija: Studija Rio Tinta navodi kako da se “ublaže” rizici povezani sa projektom Jadar

Rudarski gigant Rio Tinto je očigledno nastavio sa pokušajima da otvori rudnik litijuma u Srbiji, a objavljeni nacrti studije o proceni uticaja na životnu sredinu jasno govore da projekat jeste van snage, ali ne i van upotrebe. Dodatno i najave...

Srbija: EPS kreće u transformaciju

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je Skupština EPS usvojila Plan transformacije kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada. "Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!