Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Novi ABB-ovi...

Srbija: Novi ABB-ovi nisko naponski motori visoke efikasnosti za RB Kolubaru – Tamnava Zapadno polje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tri partnera, ABB, RB Kolubara i MIKRO KONTROL, razvila su nove metode rekonstrukcije opreme i ugradnje novih ABB uređaja kao zamenu za poplavljenu opremu nakon prošlogodišnjih poplava.

Nakon velikih poplava u balkanskom regionu u 2014. godini, tri kompanije su napravile rešenje za spasavanje jednog od najvećih rudnika uglja u Srbiji od totalnog razaranja. Javno preduzeće Rudarski basen Kolubara, u saradnji sa sistem integratorom, kompanijom MIKRO KONTROL i svetskim liderom u domenu energetike i automatizacionih tehnologija, kompanijom ABB su zajedno radili na obnavljanju rudnog polja Tamnava Zapad. Pre poplava, Tamnava je proizvodila 14,6 miliona tona1 uglja godišnje.

U maju 2014., velike kiše su napunile površinski kop Tamnava sa 187 miliona kubnih metara vode. Pošto je ugalj najveći energetski izvor u Srbiji, brza akcije je bila neophodna kako bi se polje ispraznilo i obezbedio kontinuitet proizvodnje električne energije u Srbiji. RB Kolubara, dugogodišnji partner ABB-a u Srbiji, je ispraznio poplavljeni površinski kop Tamnava i konsultovao ABB u pogledu zamene i rekonstrukcije opreme na poplavljenim mašinama i opremi. RB Kolubara je takođe pozvao sistem integratora, kompaniju MIKRO KONTROL da izvrši ugradnju opreme. Tri partnera su razvila nove metode rekonstrukcije opreme i ugradnje novih ABB uređaja kao zamenu za poplavljenu opremu. “Radimo kao jedinstveni tim od samog početka projekta,” rekao je Radovan Maksimović, koordinator planiranja remonata i održavanja elektro opreme u Rudarskom basenu Kolubara.

ABB i RB Kolubara su se složili oko ugradnje najnovije ABB-ove opreme koja postoji na tržištu, što uključuje srednje naponska postrojenja, transformatore, frekventne regulatore i nisko naponske motore. Trenutno je u toku montaža navedene opreme. “Novi nisko naponski motori visoke efikasnosti smanjuju potrošnju energije. Tehnologija naših industrijskih regulatora tipa ACS 880 i ACS 800, sa ABB-ovom tehnologijom Direct Torque Control, doprinosi dodatnim uštedama. Ovo rešenje značajno smanjuje troškove održavanja kompletne opreme,” rekao je Jovan Miladinović, rukovodilac lokalne divizije ABB-a u Srbiji. Uređaji su proizvedeni i isporučeni iz Finske, a ugradnja i održavanje u Srbiji će biti uz pomoć obučenog osoblja i uspešne saradnje inženjera i radnika na kopovima.

Inicijativa je preduzeta nakon 15 godina uspešnog partnerstva između ABB-a i RB Kolubara. ABB je prethodno izvršio obuku inžinjera Rudarskog basena Kolubara u Finskoj i Nemačkoj. Takođe, kao doprinos novom partnerskom sporazumu, ABB je obezbedio obuku na ABB-ovom helsinškom univerzitetu i za četiri inženjera preduzeća MIKRO KONTROL. Nastavak obuke se predviđa tokom leta 2015. godine.

Novi ABB-ovi frekventni regulatori najsavremenije tehnologije su razvijeni korišćenjem naprednih tehnoloških rešenja koja obezbeđuju efikasniji rad, niže troškove održavanja i manju potrošnju energije. RB Kolubara sada radi sa novim regulatorima koji značajno doprinose smanjivanju troškova i potrošnje električne energije, regulišući brzine efikasnije nego što je to činila stara oprema. Novi regulatori su opremljeni efikasnim samoregulišućim sistemom koji upravlja korisnikovom potrošnjom električne energije. Uz nove ABB-ove regulatore, korisnici će svake godine imati koristi od smanjenih troškova za električnu energiju.

Svi ABB-ovi motori za ovaj projekat u Srbiji ispunjavaju IE2 standarde EU za efikasnost na niskom naponu. ABB-ova savremena tehnologija i oprema spada u najkvalitetniju opremu u regionu koja je konstruisana da radi u teškim uslovima u pogledu temperature i vlažnosti.

Po prvi put će RB Kolubara raditi sa 27 novih motora proizvedenih po vrhunskoj tehnologiji i najvišim standardima na tržištu i u Srbiji, koje je isporučio ABB Motors and Generators. Nove tehnologije će obezbediti povećanje efikasnosti proizvodnje električne energije i bolju saradnju između starih i novih partnera, ABB-a, MIKRO KONTROL-a i RB Kolubara. Zoran Šoškić, direktor sektora inženjeringa u MIKRO KONTROL-u kaže da sa razvojem tehnologije, možemo očekivati i povećanje produktivnosti u oblasti aplikacionog inženjeringa u Srbiji.

ABB svojim korisnicima obezbeđuje servis u oblasti infrastrukture i transporta uzimajući u obzir i poboljšanje životnog standarda.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti elektro energetike i automatizacionih tehnologija koja omogućava komunalnim preduzećima, industriji, transportnim i infrastrukturnim preduzećima i krajnjim korisnicima da poboljšaju svoje performanse uz smanjenje štetnih uticaja na okruženje. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja širom sveta i zapošljava oko 140.000 ljudi.

Izvor; Energetski portal Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!